Wie is Camillo Negroni?

NM Negroni week_edited-1

Over de Negroni en de Graaf Negroni

Eén van de marketing gimmicks van de Negroni campagne (en Campari) is de foto hierboven van graaf Camillo Negroni en zijn fameuze snor. Maar wie is nu Count Negroni en hoe en waar ontstond de cocktail?

Iedereen die in Italië geweest is heeft waarschijnlijk al geproefd van aperitivo uurtje – lees uren. Je koopt een cocktail en je krijgt er een schotel lekkere hapjes bij. In die tijd was het heel populair om een Milano-Torino te bestellen, een combinatie van Campari uit Milano en Cinzano uit Turijn, aangelengd met soda. Deze cocktail werd trouwens later de Americano genoemd.

Graaf Camillo Negroni was aan het genieten van een Americano, maar wou blijkbaar iets met wat meer alcohol en vroeg de barman om in zijn volgende cocktail de soda te vervangen door gin. We zijn in 1919 in Caffè Casoni in Firenze. De barman Fosco Scarselli verving de soda door gin en versierde de cocktail met een gekruld streepje appelsienschil, zodat iedereen kon zien dat het geen Americano was. U moet weten dat in die tijd de gin helemaal niet te vergelijken was met de gin nu, en zeker niet zo verfijnd. Maar toch moet deze nieuwe samenstelling in de smaak gevallen zijn want de graaf kon zijn familie overtuigen om te investeren in een vooraf gemengde Negroni cocktail. Ze startten de Negroni distillerie in Treviso en verkochten deze versie als de Antico Negroni.

De Negroni was geboren. Het recept is al bijna 100 jaar oud en het blijft één van de 25 meest invloedrijke en iconische cocktails ooit.

Wil de echte graaf Camillo Negroni nu opstaan?

Lezers van deze blog zullen zich misschien het verhaal van het ontstaan van Eggs Benedict herinneren, uitgevonden in New York in 1894. Door wie is een andere vraag en is nog altijd het voorwerp van een juridische strijd tussen twee families die de uitvinding claimen.

Ook over de Negroni is er al heel wat inkt gevloeid, zelfs heel recent. Het verhaal hierboven is correct, daar wordt niet aan getwijfeld, wel wie Count Negroni is. De man op de foto hierboven met hoge hoed en grote snor is niet Graaf Negroni, daar is iedereen het over eens. Het zou gaan om Arnold Henry Savage Landor, een bekende Florentijnse schilder.

8156

Luca Picchi

Eén man heeft zich vastgebeten in het onderwerp, namelijk Luca Picchi, een barman uit Firenze. Hij schreef eerst deze Sulle Tracce del Conte: La Vera Storia del Cocktail “Negroni” en heeft sedert vorig een opvolger klaar. Zijn nieuw nieuwe boek heet Negroni cocktail – Una leggenda italiana (221 pagina’s). Ik heb het geluk gehad om samen met enkele Negroni-fanaten een workshop te mogen volgen in Milaan bij de grote Luca Picchi. We hingen twee uur aan zijn lippen en hij deed nog eens het volledige verhaal van zijn onderzoek naar de echte Graaf Negroni. En daarna mochten we proeven van enkele van zijn creaties, van de Americano, over de klassieke Negroni en ook nog een overheerlijke koffie Negroni.

Ziehier nog enkele hoogtepunten uit het verhaal van Luca Picchi:

De nog in leven zijnde leden van de familie Negroni zeggen dat er nooit een Camillo Negroni in hun familie bestond en bewijzen dit aan de hand van een zeer uitvoerige stamboom.

De ‘echte’ Count Negroni zou een zekere Pascal Oliver Compte de Negroni zijn, een Franse Corsicaan, maar die overleed al in 1913, dus 6 jaar voor de cocktail was uitgevonden. Dus komt er heel recent een nieuw verhaal boven dat de cocktail toch door hem zou uitgevonden zijn, niet in Firenze maar in Senegal, en later door hem ingevoerd in Parijs in de Cercle Militaire St. Augustine, net voor het begin van de Eerste Wereldoorlog.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.