Whitstable

4353

De liefhebbers van oesters komen deze dagen aan hun trekken in Whitstable want daar heeft van 21 tot 31 juli het jaarlijkse oesterfestival plaats (zie link).

Whitstable is een klein maar zeer gezellig kuststadje, behorend tot de City of Canterbury in het Engelse graafschap Kent. Eens je van de boot rijdt in Calais sta je met de auto op goed dertig minuten in Whitstable. Het is een charmant stadje aan de zee met een rijke zeevaartgeschiedenis. In de gezellige haven van Whitstable staat alles in het teken van de visvangst – vooral oesters en krabben – en die kan je dan opeten in de lokale pubs en restaurantjes. Er is zelfs een pub op het strand. Whitstable is een klein stadje maar het kan wel druk zijn, omdat vooral in het weekend velen het drukke leven in London achterlaten voor de stranden en de rust van Whitstable.

4259

Whitstable Fisherman’s huts

Voor diegene die eens niet in een hotel of een B & B willen overnachten zijn er de gerestaureerde Fisherman’s huts. Het zijn 150 jaar oude kleine huisjes – op het strand – waarin jaren geleden de vissers woonden. Deze hutten zijn geconverteerd tot moderne accommodaties, die je kunt huren als hotelkamer voor één nacht, weekend of als vakantiewoning. Een unieke ervaring.

Whitstable Oyster Festival

Het oester festival in Whitstable gaat terug tot de tijd van de Noormannen. De vissers hielden toen traditioneel een bedankingsfeest rond 25 juli, de feestdag van Sint Jacobus de Meerdere van Compostella. En deze is natuurlijk beter bekend als de man van de Sint-Jakobsschelpen. Het is een heel druk programma (zie link), maar de hoogtepunten zijn de wijding van het water en de “Landing of the Oyster”, de eerste vangst van het seizoen. De zeescouts brengen de eerste oesters aan wal en overhandigen ze aan de burgemeester van Canterbury, die ze op zijn beurt verdeelt tussen de lokale restaurants. Een beetje zoals de eerste mosselvangst in Yerseke. De foodies komen zeker aan hun trekken want de volledige haven van Whitstable wordt één grote Harbour Food Fair. En er is natuurlijk ook van alles te doen op de stranden in en rond Whitstable.

Stranden en strandwandelingen.

Whitstable is een kuststadje, dus je kan er lange strandwandelingen doen. Van Whitstable kan je langs de baai richting Seasalter en Faversham wandelen vanwaar je een mooi zicht hebt op het mooie Isle of Sheppey. Seasalter is – zoals de naam het zegt – gekend voor de zoutwinning, al van toen de Vikingen de kusten plunderden. Het is wel een keienstrand, dus als je een beter begaanbare route zoekt, wandel je beter van Whitstable in de richting van Tankerton en Herne Bay. Deze route is volledig op zandstrand en graspaden. Geniet van het zeebriesje en de oesters.

Aan te raden

Whitstable Museum & Gallery in 5 Oxford Street www.whitstable-museum.co.uk Alles over oesters en de “Crab and Winkle Railway Line”, de eerste treinverbinding uit 1830 om de mensen van Canterbury naar de kust van  Whitstable te brengen.

Wheeler’s Oyster Bar 8 High Street http://www.wheelersoysterbar.com/ Serveren al oesters sinds 1856

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.