Wentelteefjes voor ontbijt

Geen enkel ontbijt is meer populair over de ganse wereld dan deze wentelteefjes.  In Duitsland worden ze Arme Ritter genoemd, in het Verenigd Koninkrijk vind je ze als Poor Knights of Windsor op het menu, in Amerika als French Toast en in Frankrijk als pain perdu, om er maar enkele op te noemen.

Verloren of gewonnen brood heeft zijn naam gekregen in vroegere tijden toen men niets weggooide. Brood van een paar dagen oud werd weer eetbaar gemaakt door dit recept, dat eigenlijk al bestaat van bij de Romeinen. Zij weekten het brood even in melk en bakten het met een beetje honing.

Wentelteefje?

Toegegeven, wentelteefje is een vreemd woord. En toch is het al in 1623 in een boek gebruikt: ‘Ey, waer ick t’huys alleen, ick backte wentel-teven Van suyckert witte broot, en butter-smeerigh vet.’ Het is Oudnederlands: het eerste deel komt van wentelen (omdraaien) en het tweede deel zou een vervorming zijn van even(tjes). Klinkt logisch want je moet dit zoete broodgerecht gaan omdraaien tijdens het bakken.

In ieder geval, verloren brood wordt al lang niet meer gemaakt om dat je wat oud brood hebt maar vooral om deze zoete kaloriebom een heel populair ontbijt is.

Wat heb je nodig?

  • 1 groot ei
  • een eetlepel vanillesuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • een klontje boter
  • 250 ml melk
  • 8 sneetjes brood (liefst wit en een paar dagen oud)

Hoe maak je het?

Klop het ei op met een garde in een kom en voeg er de vanillesuiker en de melk bij.

Smelt een beetje boter in een pan. Leg de sneetjes brood even in het beslag en laat even weken, zodat ze het vocht opnemen. Haal ze met een spatel uit de kom en bak ze aan beide kanten goudbruin in de warme boter.

Haal uit de pan en dresseer op een bord. Werk af met poedersuiker of met een mengeling van suiker en kaneel. Garneer met wat rood fruit.

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.