Warme chocolademelk met kardemom

Hygge in een mug

Het is krokusvakantie en heel mottig weer: koud en regenachtig, iets waar ik helemaal niet van hou. Het doet me eerder denken aan haardvuur, fleece dekens en flanellen hemden dan aan lente. Om ons toch wat te verwarmen heb ik warme chocolademelk gemaakt. Om er toch wat de geur van winter aan toe te voegen heb ik wat geëxperimenteerd met specerijen. Kaneel lag voor de hand maar ik wou iets anders, dus dan maar kardemom gebruikt. Het resultaat was een heel lekker warm drankje dat 100% naar hygge smaakt. Het Deense woord hygge is een woord dat niet direct te vertalen is, maar betekent zoiets als comfort, warmte, saamhorigheid.

Kardemom is een specerij uit de familie van gember, heel erg kruidig en gezond. Door de kardemom in de melk te laten infuseren krijg je een geurige chai-achtige chocolademelk.

Voor mij was dit perfect maar wil je nog andere specerijen er bij doen, geen probleem. Kaneel of chilipoeder kunnen heel goed. Wil je minder suiker, gebruik dan maple syrup of honing. Of werk af met wat opgeklopte room.

Ik maakte deze chocolademelk niet met chocolade maar met Cacaopoeder van Valrhona,  100% Cacao suikervrij poeder.

Wat heb je nodig?

  • 250 ml melk
  • 5 (groene) kardemompeultjes
  • 1 EL Valrhona cacaopoeder
  • 1 EL suiker
  • Een snuifje zout

Hoe maak je het ?

Zet de melk met de kardemompeultjes op een laag vuurtje en warm langzaam op. Na 10 minuten haal je de melk van het vuur.

Neem een kommetje en maak een pasta van de cacaopoeder, de suiker, het zout en een klein scheutje water. Warm dit op in een ander pannetje en giet er langzaam en al roerend de lauwe melk bij. Vis de kardemompeultjes uit de pan en serveer de chocolademelk in grote koppen.

Geniet,

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.