Vuurrode aardbeien gedompeld in gesmolten chocolade en geroosterde pistachionoten

5198

Er zijn zo van die combinatie die gewoon gemaakt zijn voor elkaar en dit is er één van. Kwa smaken passen de aardbeien met de chocolade en de gemalen geroosterde pistachenoten samen als Suske en Wiske. Ik heb dit snelle dessertje gemaakt met Elsanta aardbeien uit Hoogstraten. Hoogstraten, gelegen in de Antwerpse Kempen, is zowat het Vlaamse mekka voor de aardbei. Ze produceren het ganse jaar door, uitgezonderd de maand januari en februari.

We hebben maar drie ingrediënten nodig voor deze lekkernij. Dit dessert wordt beter naarmate de temperatuur verhoogt en de aardbeien nog roder en nog meer suiker zullen bevatten. Neem dus mooie, rode en sappige aardbeien. Voor de chocolade neem je best donkere chocolade met een hoog cacao gehalte. En als laatste nemen we rauwe, gepelde pistachenoten die we gaan in de pan roosteren en dan fijn malen.

Dit is niet alleen mooi om naar te kijken maar ook heel lekker. Het is tevens een perfecte finale voor een etentje en brengt je misschien wel in vakantiesfeer.  Of in vervoering, want aardbeien, het symbool van Venus in het Oude Rome, en chocolade zijn twee gekende afrodisiaca, de ultieme symbolen van de verleiding.

 Wat heb je nodig?

  • Een bakje aardbeien uit Hoogstraten
  • 50 g poedersuiker
  • 250 g donkere chocolade (70% cacao)
  • 100 g rauwe gepelde pistachenoten
  • 200 ml slagroom
  • 50g fijne kristalsuiker

Hoe maak je het?

De bedoeling is van een dun laagje gesmolten chocolade aan te brengen op de aardbei en deze dan te rollen in de fijngemalen pistachenoten.

Snij het groene uiteinde van de aardbeien. Doe ze in een kom en zeef er wat poedersuiker over. Meng goed en zet even opzij.

Smelt de chocolade langzaam au bain-marie (zie artikel). Neem van het vuur, roer even om en laat wat afkoelen.

Rooster voorzichtig de pistachenoten in een antikleefpan. Ze mogen lichtjes goudbruin zijn. Wanneer ze hun aroma loslaten zijn ze klaar. Laat ze afkoelen en hak ze fijn.

Steek de aarbeien op een prikker en domple ze in de gesmolten chocolade en dan in de gemalen pistachenoten. Leg op een serveerschaal en laat opstijven.

Suggestie

Je kan deze aarbeien eventueel serveren met opgeklopte slagroom, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat naar een glaasje Moscati d’Asti, een sprankelende Italiaanse dessertwijn, gemaakt van de witte Moscato druif.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.