Visfilets met duo van venkel en croutons

9802

Vis en venkel is een gedroomde combinatie. Venkel is zeer gezond en bevat weinig calorieën. Het is een vetvrije groente en een goed bron van mineralen, en vooral het bevordert de spijsvertering en verdrijft het hongergevoel. Je kan zowel de naar anijs smakende knol gebruiken maar ook de stelen, bijvoorbeeld als garnituur, maar je kan ze ook verwerken, want het zijn smaakversterkers.

Vandaag gaan we de gezonde toer op. We bakken de visfilets en serveren deze met een duo van venkel. Wij snijden de witte knol in fijne lamellen en gaan deze in de oven laten karameliseren. De anijssmaak – die niet iedereen lust – verdwijnt wat naar de achtergrond en ruimt plaats voor een wat zoetere toets. De rest van de venkel gaan we garen in zuur, namelijk het sap van een citroen. Net zoals bij een ceviche. Eens de venkel gegaard is verwerken we deze in een friszuur slaatje met blaadjes jonge spinazie of jonge boerenkool en kikkererwten. De kikkererwten, rijk aan vezels en eiwitten, zorgen voor de nootachtige smaak. De croutons zorgen voor de krokante toets.

Wat heb je nodig?

  • 4 visfilets (stevige witte vis)
  • 2 venkelknollen
  • 2 teentjes look
  • 1 blik kikkererwten
  • Een stuk rustiek brood, in kleine stukken gescheurd
  • Zeste en sap van één citroen
  • olijfolie

9787

Hoe maak je het?

De croutons

Plet het teentje look met een zwaar koksmes en snij heel fijn. Giet twee eetlepels olijfolie in ene kommetje, doe er de look bij en kruid met zout en vers gemalen zwarte peper. Verdeel het brood in kleine stukjes en leg ze op een braadslede. Besprenkel met de lookolie en rooster ongeveer 10 tot 15 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. Wanneer de croutons krokant en goudbruin zijn, mag je ze uit de oven halen.

De venkel

Snij de venkelknollen met de mandoline zeer fijn. Leg driekwart van de venkel op een braadslede en besprenkel met olijfolie. Laat karameliseren in de oven. De overige venkel mag je in een kom doen en overgieten met het citroensap en de zeste. Besprenkel met wat olijfolie. Het citroensap zal de venkel garen. Wanneer de venkel gaar is, kan je die in een friszuur slaatje verwerken (mengen met jonge spinazie of boerenkool). Net voor het opdienen meng je de kikkererwten onder het slaatje.

De vis

Kruid de vis aan beide zijden. Warm een lepel olijfolie in een pan en bak de vis op de velkant gedurende 3 tot 4 minuten, draai om en gaar nog twee minuten langer.

Verdeel wat van de friszure venkelsla met kikkererwten op de borden. Leg hierop de visfilets en werk af met de gekarameliseerde venkel en wat radijsscheuten.

Serveer met een fris glas witte wijn:  Velich TO is een witte topwijn uit de Seewinkel regio in de provincie Burgenland in Oostenrijk, een regio dicht bij de Hongaarse grens

NM.

9803

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.