Vis in een jasje van kropsla met citrusbotersaus

5549

Voor dit gerecht gebruiken onze zware gietijzeren pan, om de vis eventueel in de oven verder te laten garen ofwel om dit gerecht op de BBQ klaar te maken. Of je maakt dit rechtstreeks op de plancha.

Het ziet er heel mooi en kleurig uit, maar het is ook heel lekker door de contrasterende smaken. Ben je niet stressbestendig of geen al te grote keukenvirtuoos, dan kan je dit gerecht al grotendeels op voorhand klaarmaken en last minute afwerken. De citrusbotersaus maken we met drie soorten citrusvruchten, namelijk citroen, limoen en appelsien. Dit laat je toe om wat te spelen met het evenwicht tussen friszuur en zoet.

Ik heb de pakketjes gemaakt met gewone kropsla maar je kan die evengoed met Romeinse sla maken.

In ieder geval, met dit recept, zet je in minder gaan geen tijd, een feestelijk voorgerecht op tafel.

Wat heb je nodig? Voor 4 personen

  • 4 stukken stevige witte vis naar keuze
  • 2 tot 3 slabladeren per stuk vis
  • 50 gram boter
  • 1 sjalot, fijn gesnipperd
  • Zeste en sap van 1 citroen
  • Zeste en sap van 1 appelsien
  • Zeste en sap van 1 limoen

5586

Hoe maak je het?

Zet een grote pot water op het vuur en breng aan de kook. Voorzie genoeg grote slabladeren en laat deze 1 minuut blancheren. Haal ze uit het water en leg ze in ijswater. Laat de slabladeren uitlekken.

Leg twee bladen op je werkblad, in die zin dat ze elkaar overlappen. Het geheel moet genoeg zijn om een stuk vis volledig in te pakken. Leg de vis in het midden van de sla, kruid met peper en zout, en maak een mooi pakketje. Normaal gezien blijven de geblancheerde sla aan de vis plakken. Anders gebruik je maar een tandenstoker. Verpak alle stukken vis.

Verwarm wat boter in een pan en bak de vis op lage temperatuur, ongeveer 3 minuten aan elke zijde. De pakketjes moeten stevig aanvoelen. Haal de pan van het vuur en zet er een deksel op. Hou warm terwijl je de citrus boter maakt.

De citrusbotersaus kan je dus op het laatste moment maken. Smelt een klont boter in een sauspan en stoof de sjalot aan. Voeg de zeste van de citrusvruchten erbij, 1 EL citroen- en limoensap en 2 EL appelsiensap. Controleer de smaken en pas aan indien nodig. Warm even door en kruid met peper en zout.

Schik de vis op de borden en lepel wat van de saus erover.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.