In vermouth gepocheerde zeewolffilet

noilly prat vermouth

I love cooking with wine, sometimes I even put it in the food! Julia Child

Ook Nullam houdt van koken met wijn. Vandaag in “vangst van de dag” staat vis op het menu, gepocheerd in Noilly Prat. Noilly Prat is een Franse droge vermouth (of vermout) van 18%, uitsluitend gemaakt van witte druivenrassen. De klassieke Dry Martini (zie recept) bijvoorbeeld wordt met Noilly Prat en Gin gemaakt.

Deze vermouth wordt niet alleen in cocktails gebruikt maar ook in veel gerechten, om er wat meer body en karakter aan te geven. Noilly Prat bevat op zich al sporen van aromaten en kruiden en smaakt beter door bij het pocheren dan witte wijn.

Dit recept maken we klaar met zeewolffilet, maar je kan dit evengoed met Noordzee tong, lotte, griet of tarbot nemen. Je zal zien dat droge vermouth en lekkere vis een perfecte combinatie is. Dit gerecht is licht, lekker en snel klaar. Dus maak je zelf een lekkere Martini klaar en sip er van terwijl je dit heerlijke visgerecht klaarmaakt.

2025

Wat heb je nodig? voor 2 personen

  • 4 filets van zeewolf, tong
  • 3 EL boter
  • 2 EL fijngesneden sjalotten
  • Zout en vers gemalen zwarte peper
  • ¼  cup droge vermouth
  • 2 EL visfumet
  • 1 theelepel fijngehakte kruiden, zoals een van verse kervel, bieslook, peterselie en dragon

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Neem een pan die je zowel op het vuur als in de oven kan gebruiken. Neem vervolgens een stuk boterpapier dat past in je pan en vet in met wat boter. Beboter de pan met een goed eetlepel boter.

Bestrooi de bodem van je pan met de helft van de fijn gesnipperde sjalotjes.

Kruid de visfilets met peper en zout en leg ze in de pan op de sjalotjes. Vouw beide uiteinden van de filet eronder en leg de vis zo in de pan. Verdeel de overgebleven fijn gesnipperde sjalotjes over de visfilets en verdeel ook de overgebleven boter in kleine stukjes over de visfilets. Giet de Noilly Prat, de visfumet en 1 eetlepel water rond de vis en breng aan de kook op een matig hoog vuur. Wanneer de vloeistof begint te borrelen leg je het boterpapier op de vis (met de beboterde kant naar beneden) en zet je de pan in de voorverwarmde oven.

Laat de zeewolffilets garen gedurende ongeveer 8 tot 10 minuten en haal uit de oven. De gaartijd kan verschillen naargelang de dikte en soort vis.

Haal het boterpapier eraf en verdeel de vis over de borden, lepel er wat saus over en bestrooi met de verse kruiden. Dien onmiddellijk op.

Smakelijk eten.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.