Varkensmignonette met appel en witte bonenpuree

9774

Het is berekoud en we hebben comfort food nodig om ons te verwarmen, dus maken vandaag een hartverwarmend en hartig gerecht op basis van bonen.

We kozen voor een puree van Italiaanse cannellini bonen. Cannellinibonen zijn romig wit van kleur, met een zachte textuur en een licht nootachtige smaak. Kies liefst voor de gedroogde versie voor meer smaak en textuur, in plaats van bonen uit blik. Laat de gedroogde bonen een 6 uur weken in een grote kom met veel water. Kies voor een grote kom want deze bonen zullen flink opzwellen. Je kan er gemakkelijk soep of puree van maken. Voor deze bonenpuree kook je ze best al op voorhand, want ze moeten gaar zijn. Maar bonen uit blik kan ook natuurlijk en is ook sneller. De puree van bonen brengen we op smaak met groene appel en wat citroensap voor een friszure toets.

Bij de bonenpuree geven we varkensmignonette gebakken in kruidenboter en krokante in de oven geroosterde groene bonen met stukjes walnoot.

4020

Wat heb je nodig?

 • 4 varkensmignonetten, op kamertemperatuur
 • kruidenboter
 • olijfolie
 • 1 sjalot
 • 1 teentje look
 • 1 takje rozemarijn
 • 1 groene appel (type Granny Smith)
 • 2 blikken cannellini bonen (of de gedroogde bonen)
 • citroensap
 • 500 gram groene sperziebonen
 • walnoten

Hoe maak je het?

Bak de mignonetten in de kruidenboter. En laat die een paar minuten rusten onder aluminiumpapier.

Verwarm een lepel olijfolie in een pan en stoof de fijn gesnipperde sjalot en het teentje look. Laat deze ongeveer 2 minuten fruiten op een zacht vuurtje, zonder te kleuren. Voeg er de in blokjes gesneden groene appel bij en wat rozemarijn en laat nog een drietal minuten verder stoven. Nu mogen de bonen er bij. Indien je bonen uit blik gebruikt is je puree al na een vijftal minuten klaar om te serveren. Zet het vuur op een lage stand. Doe er wat citroensap en bouillon of water bij (of een scheutje sherry). Pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Indien je de gedroogde versie gebruikt zal je die eerst moeten garen, want die hebben wat meer tijd nodig. Controleer de kruiding.

Breng ondertussen een grote pan water aan de kook. Voeg er 1 EL zout bij en dan de sperziebonen. Kook ze beetgaar – al dente – in ongeveer 5 minuten. Giet af en laat ze schrikken onder ijskoud water. Zo stopt het kookproces en behouden de bonen hun mooie groene kleur. Of je giet ze onmiddellijk in een kom met ijswater.

Schik de bonen in een braadslede, besprenkel met olijfolie en bestrooi met de stukken walnoot. Zet deze een 6 tot 7 minuten onder de grill van je oven.

Schep een lepel puree op elk bord en leg er een mignonette op. Werk af met een lepeltje kruidenboter, de geroosterde groene bonen en de stukjes walnoot.

NM.

9782

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.