Varkenskroon met tuinbonen en munt

2325

Tuinbonen zijn één van die groenten waar ik graag mee werk. Verse tuinbonen zijn een beetje zoet en hebben een zachte romige textuur. Tuinbonen (fèves des marais, Fava bean, Broad bean en Windsor bean) zijn eigenlijk de koningen van de bonen omwille van hun rijke smaak. Ze groeien de laatste jaren duidelijk in populariteit maar zijn nog niet volledig ingeburgerd, want ik zie nog te veel mensen raar kijken naar deze niet zo gewoon uitziende bonen.

Bij de Oude Grieken warden bonen gebruikt om te stemmen: de witte bonen waren voor en de zwarte bonen waren een tegenstem. De groene tuinboon had dan weer profetische eigenschappen. En in de Caucasus en in Bosnië worden deze bonen nog steeds gebruikt als geluksbrenger en voor waarzeggerij (Favomancy – van faba, het Latijnse woord voor boon). In Bosnië waar ik toch een aantal jaren heb rondgelopen, noemt het “bacanje graha”. De 41 bonen worden op een speciaal bord gegooid en dan volgens een uiteraard geheime en zeer ingewikkelde formule in groepjes verdeeld en die groepjes worden dan geïnterpreteerd door de waarzegger, om je al dan niet een gelukkige toekomst te voorspellen. Ik werd een toekomst als blonde adonis voorspeld. Zo zie je maar, het werkt dus.

In ieder geval, bonen worden met geluk geassocieerd. Het kuisen van verse tuinbonen vraagt een beetje voorbereiding, maar je inspanningen zullen beloond worden. Je moet ze dus uit hun peul halen en je mag ook nog het (soms taaie) vliesje verwijderen vooraleer je de tuinbonen kan bereiden. Indien je te weinig tijd hebt kan het pellen en blancheren al de dag voordien doen.

2314

We gaan weer de bistro toer op met dit gerecht: een sappige rosé gebakken varkenskotelet, met een smeuïge puree en een slaatje van tuinbonen en verse munt. Ook deze varkenskroon komt van bij onze favoriete leverancier van topkwaliteit varkensvlees, namelijk Vleeshalle Van Landschoot G.& Zn. (Prins Boudewijnlaan 22 te 9991 Adegem – Tel.: +32 50 729544).

Ik neem aan dat iedereen wel een varkenskroon kan bakken en een puree maken, dus geven we jullie het recept van het slaatje van tuinbonen. Dit vegetarisch recept kan je zowel warm als koud serveren.

Wat heb je nodig?

  • 1 kilogram tuinbonen
  • 1/2 citroen
  • Verse muntblaadjes
  • Jonge groene blaadjes
  • Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Grof zeezout
  • Zwarte peper

Hoe maak je het?

Tuinbonen klaarmaken is een beetje werk want ze moeten dus eigenlijk dubbel gepeld worden. Er zitten ongeveer 4 tot 5 tuinbonen per peul. Maar eens ze gepeld zijn kan je ze gemakkelijk verwerken.

Blancheer de uit de peul gehaalde tuinbonen gedurende 5 tot 8 minuten in ongezouten kokend water. Giet af en laat uitlekken. Ik giet ze in een kom met ijswater zodat ze hun mooie groen kleur behouden. Wanneer de tuinbonen afgekoeld zijn, kan je gemakkelijk het vliesje verwijderen.

Voor een koud slaatje van groene tuinbonen voeg je wat olijfolie en het sap van een halve citroen toe en wat fijn gesnipperde muntblaadjes (eventueel ook wat jonge groen blaadjes sla). Afwerken met een draai van de pepermolen en wat grof zeezout.

Je kan de tuinbonen ook in een warm slaatje verwerken, door ze even op te warmen in boter of olijfolie. Afwerken met de muntblaadjes en een beetje geraspte Parmezaanse kaas. Kruiden met peper en zout.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum Food & Drinks. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.