Valentijn verwennerij met gezouten karamelsaus

de keuze van nullam-1

Gezouten karamelsaus en ganache van donkere chocolade: een winnende combinatie 

9983

Valentijn en chocolade, dat zijn als twee handen op één buik. We kozen voor een chocoladetaart met twee van onze guilty pleasures, namelijk een smeuïge ganache van chocolade en gezouten karamelsaus, en dat op een krokante bodem van zanddeeg. Deze taart is heel gemakkelijk zelf te maken. En je kan alle onderdelen, de zanddeeg, de karamelsaus en de ganache op voorhand maken.

Eén van mijn favoriete taartbodems is zanddeeg (of pâte sablée). Ik heb het graag een beetje crunchy met een smeuïge vulling er bovenop. Zanddeeg of boterdeeg maak je gemakkelijk zelf met bloem, eieren, boter en suiker. Het resultaat is een kruimelig deeg dat gemakkelijk afbreekt wanneer je er in bijt. Belangrijk is dat je begint met koude boter dat je eerst met de suiker terug mals maakt. En dat je deeg ten minste een uur in de koelkast rust vooraleer je het weer gaat gebruiken, want de boter moet terug opstijven. En niet vergeten: zanddeeg moet je eerst blind bakken.

Laat je niet afschrikken door de karamelsaus, het is veel gemakkelijker dan je denkt. Rustig blijven en opletten voor spatten.

Wat heb je nodig?

Zanddeeg (gekocht of zelfgemaakt)

Voor de karamelsaus

  • 225 gram suiker
  • 110 gram boter
  • 175 ml room
  • Een goede snuif zout (ik gebruikte Maldon Smoked Sea Salt Flakes)

Voor de ganache

  • 250 gram donkere chocolade (Debailleul)
  • 235 ml room

0002

Hoe maak je het ?

De Karamelsaus

Ik stel voor te beginnen met de karamelsaus. Zorg dat alles klaar en binnen bereik staat zodat je snel kan reageren wanneer de suiker op de juiste temperatuur is. Doe de suiker in een pan met steel en doe er 75 ml water bij. Zet op een medium vuur en laat de suiker zijn werk doen. De suiker zal eerst oplossen en dan mag je het vuur lichtjes verhogen. Nu moet je gewoon wachten en geduld hebben, tot de suiker begin te verkleuren. Wanneer deze mooi amber van kleur is (net als een toffee) . Niet in de pan gaan roeren maar eventueel de pan al ronddraaiend bewegen, kwestie van de suiker gelijkmatig te laten opwarmen. Wanneer de suiker de juiste kleur heeft, haal je de pan van het vuur en giet je er de helft van de room bij. Opletten voor spatten! Het zal stomen en opborrelen, maar ook snel weer rustig worden. Dan mag je er de rest van de room bijgieten en het zout aan de saus toevoegen. Nog even goed roeren en je karamelsaus is klaar. Zet weg in de koelkast tot je zandbodem klaar is.

Zanddeeg

Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad, genoeg voor een ronde cakevorm van 24 centimeter. Leg een vel bakpapier in je cakevorm, dan je zanddeeg en vul met bakbonen of keramische kogels. Er komt een vochtige massa boven op het deeg (de karamelsaus en de ganache), dus gaan we eerst het deeg gedurende tien minuten blind bakken. Na 10 minuten haal je het deeg uit de oven, verwijder de keramische kogels en bak nog 5 tot 10 minuten verder, tot je deeg krokant en lichtbruin is.

Laat het deeg afkoelen op een rooster. Wanneer de zandbodem voldoende afgekoeld is mag je er een laag gezouten karamelsaus in gieten. Zet terug weg zodat de karamelsaus kan opstijven. Hier gaat zo meteen de ganache over heen.

De Ganache

Breek de chocolade in stukjes en doe deze in een hittebestendige kom. Breng de room aan de kook en giet deze over de stukken chocolade. Klop dit met een garde op tot een gladde massa.

Laat de ganache afkoelen vooraleer je deze over de cake met d elaag gezouten karamel giet. Begin in het midden en werk geleidelijk aan naar de buitenkant van de taart.

Zet weg op een koele plaats tot de ganache opgesteven is.

Je chocoladetaart met gezouten karamelsaus en ganache van donkere chocolade is nu klaar. Werk af met wat zoutkorrels en snij voorzichtig in stukken.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.