Torta di cioccolato

6179

Vorige week waren de weergoden ons niet zo gunstig gezind, dus zijn we maar aan het bakken geslaan. Een chocoladetaart is altijd goed voor de moraal en deze is heel gemakkelijk te maken. Het resultaat is gewoon impressionant. Het is vakantie en dan wil je niet de ganse dag in de keuken staan. Het hoofdbestanddeel is chocolade. En het is een taart zonder bloem, dus volledig glutenvrij. Ik heb daarom ook geen bloem gebruikt in mijn vorm, maar cacaopoeder.

Ga voor goede, donkere bittere chocolade. Ik gebruikte Valrhona cacaopoeder voor deze taart en een mengeling van Menakao chocolade 100 % uit Madagaskar en Dark Chocolate with Creamy Coffee 65 % van Naive uit Litouwen (zie artikel).

Serveer een stukje taart met een toefje opgeklopte room of een bolletje ijs. Opgelet, deze taart gedraagt zich een beetje als een soufflé, want ze gaat rijzen door de werking van de eieren in het deeg. Maar er zit geen bloem in, dus gaat de taart ook lichtjes invallen wanneer je ze uit de oven haalt. Je kan een beetje bakpoeder onder het deeg doen, om er wat meer structuur aan te geven.

6180

Wat heb je nodig?

  • 250 gram donkere chocolade
  • 1 EL cacaopoeder
  • 125 gram ongezouten boter en nog wat meer voor het invetten van je vorm
  • 50 gram suiker
  • 3 eieren

Hoe maak je het?

Beboter een ronde cakevorm van 25 cm. Lijn af met bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Breek de chocolade in stukjes en smelt deze samen met de boter au bain marie.

Neem twee mengkommen. Het eigeel mag samen met de suiker in de ene kom. Het eiwit mag inde andere mengkom. Klop de eigelen met het suiker op. Door eigeel en suiker tot ‘ruban‘ (of romige linten) te kloppen maakt u uw dessert extra luchtig. Enige voorwaarde is lang genoeg opkloppen. Voeg er het chocolade-botermengsel bij en het chocoladepoeder. Meng goed dooreen.

Klop de eiwitten op met de mixer en vouw deze voorzichtig onder het andere mengsel. Voorzichtig vouwen, want je wil niets van die luchtigheid verliezen.

Giet dit in de cakevorm en zet weg in de oven. Bak gedurende 10 minuten op 200 graden en dan nog eens ongeveer 35 minuten op 160 graden.

Haal uit de oven en uit de vorm en serveer onmiddellijk.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.