Tomato rallado

6731

Vandaag beginnen we aan een reeks Spaanse recepten omdat het ons een leuk idee leek om eens de eetgewoonten van een land te beschrijven van ontbijt tot avondeten. We kozen voor Spanje omdat we hier op Nullam eigenlijk nog maar weinig met Spanje hebben gedaan.

De Spaanse keuken

De Spaanse keuken is gelijkaardig aan andere Mediterrane keukens wegens het gebruik van olijfolie als meest gebruikte vetstof bij het koken, het belang van brood bij de dagelijkse maaltijden en de productie en consumptie van wijn. Maar er zijn natuurlijk ook grote onderlinge verschillen.

De culinaire gewoonten zijn Spanje zijn nogal sterk bepaald en beïnvloed door de religieuze strubbelingen die het land heeft gekend. Na het verdrijven van de Moren in 1492 en met de opkomst van het katholicisme en de Inquisitie lag de klemtoon op varkensvlees en dat is zo gebleven. Het eten van varkensvlees was tijdens die woelige periode een manier om te tonen dat je geen moslim was. Het grootste gedeelte van de gerechten zijn eerder heel lekkere familiegerechten en niet zo verfijnd maar ze teren wel op de pure smaken.

6182

Het Ontbijt

Het ontbijt – desayuno – is meestal een café con leche, meestal met één of andere zoetigheid erbij: churros – zie recept – met suiker en warme, dikke chocolademelk, een croissant, of een ander gebakje.

Wij kozen voor de Andalusische tomato rallado of pan con tomate. In Cataluña wordt het dan weer Pa amb Tomaquet of Pan a la Catalana. Het bestaat uit vers geroosterd brood, waarop eventueel een teentje is gewreven, een beetje olijfolie en een saus van geraspte tomaat, een beetje zout en fijn gesneden jamón serrano. Jamón serrano is een rauwe ham uit de bergen van Andalusië. De gezouten ham wordt door de berglucht gedroogd (serrano betekent berg in het Spaans). Het is één van de eenvoudigste vormen van tapas en een heel lekker en stevig ontbijt, gemaakt met steengoede, zuivere en pure producten. Zoiets mag je me elke dag voorschotelen.

6507

Wat heb je nodig?

  • Stokbrood of een rustiek brood (liefst een dag oud)
  • Jamón serrano
  • Twee rijpe tomaten
  • een teentje look
  • Olijfolie
  • Een snuifje zout

Hoe maak je het?

Tomato rallado is eigenlijk een ideale manier om van je oud brood af te raken. Snij de baguette of het rustiek brood in grote stukken en rooster ze onder grill.

Neem een grote kom waarin je de tomaat kan opvangen. Rasp de rijpe tomaten over de rasp. Het sap en het vlees gaat in de kom en het vel zal overblijven. Dit gaat zeer vlot en snel. Het is dezelfde techniek die we gebruiken om een gazpacho te maken. Waarom gebruiken we geen keukenrobot of blender? Omdat de textuur en smaak anders zijn. Roer eens goed om en je bent klaar.

Neem een stuk geroosterd brood en wrijf het in met een teentje look. Giet een beetje goede olijfolie over het stuk brood en lepel er wat van de tomato rallado over. Werk af met een snuifje zout en wat lekkere sneetjes jamón serrano.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.