St. Patrick’s Day: de wereld kleurt een klein beetje groen

flickr

Iedereen vindt de Ieren sympathiek, dus als die een feestdag vieren, helpen we allemaal graag een beetje mee. We vinden op 17 maart wel allemaal één of andere connectie met Ierland.

Wat hebben we toch met Ierland en/of de Ieren en waarom vinden we ze zo sympathiek?   

Het is eerst en vooral een zeer mooi land. Ze hebben met Francis Bacon, James Joyce, George Bernard Shaw, Oscar Wilde and William Butler Yeats – om er maar een paar te noemen – een aantal topschrijvers voortgebracht. Ook Ierse poëzie klinkt ons als muziek in de oren. Ierland wint om het aantal jaar wel eens het Eurovisiesong Festival. U2 behoort tot de categorie bekende eilandbewoners. Of is het  Guinness of Jameson whiskey die het hem doen? We vonden ook een antwoord in de gespecialiseerde vakbladen. Een europees onderzoek in 2010 kwam tot de conclusie dat vrouwen in zwijm vallen voor het Iers accent, de ‘Irish twang/brogue’. De Ieren hebben Frans en Italiaans, mediterrane talen die toch een zeer sensueel imago hebben van de troon gestoten. Voor de volledigheid de top 3 in 2010 was Iers, gevolgd door Italiaans en Schots. De schitterende film ‘In Bruges’ met in de hoofdrollen de geschifte huurmoordenaars Colin Farrel en Brendan Gleeson en hun kolerieke baas Ralph Fiennes, toont dat er ook criminelen met een Iers accent kunnen zijn. Ook Ierse pubs dragen bij tot dat sympathieke beeld van Ierland. Je vind ze in alle uithoeken van de wereld. Deze Ierse symbolen staan voor meer dan juist maar wat eten en drinken. Je kan er terecht voor verhalen over de Ierse folklore maar je kan er naar de traditionele Ierse muziek luisteren. Er zit altijd wel één of andere sessie muzikant in een hoekje of op een wankel ‘bierbakpodium’ zijn ding te doen. Kortom, Ierse pubs zijn zeer uitnodigend en iedereen gaat er graag naar toe.

Waarom wordt Patrick over bijna gans de wereld gevierd?

Op 17 maart is het weer zover en vieren over de ganse wereld de Ieren, hun familie, verwanten en fans van Ierland, de sterfdag van St. Patrick (17 maart 461), dé nationale feestdag van Ierland. Op deze feestelijke dag voelt iedereen zich wel een beetje Iers. Overal ter wereld wordt gevierd met grote parades, carnaval, vuurwerk en muziek en met leuke feestjes in Ierse pubs. Het is in lang vervlogen tijden gestart als een religieuze katholieke feestdag maar de dag werd meer en meer seculier in de loop der tijden, waarbij de Ierse cultuur een meer centrale rol ging vervullen.

Het levensverhaal van St. Patrick – geboren in Schotland trouwens – is boeiend, omdat het verweven is met talrijke mythen en legenden. In 433 werd hij door de Paus van Rome uitgezonden om Ierland te christenen.  Boven op deze full time job zou hij onder andere ook slangen van het eiland in de zee verdreven hebben. Vermits er geen slangen voorkwamen in Ierland, bedoelde men waarschijnlijk de druïden en de heidenen. Leuke anekdote: Patrick werd in zijn prille jeugd gevangen genomen door een bende piraten. Zij verkochten Patrick aan de druïden en de heidenen, die hem jarenlang als slaaf hebben gebruikt.

shamrock

Het symbool van de Ierse trots: het klaverblad

Onlosmakelijk verbonden met de Ierse cultuur en St. Patrick’s Day is de Shamrock – het klaverblad. St. Patrick gebruikte het bijna 30 jaar lang om de drie-eenheid van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest uit te leggen. Hij staat ook meestal afgebeeld met een klaverblad in zijn hand. Het klaverblad is de heilige plant uit het oude Ierland. Het is ook een symbool voor de wedergeboorte van de lente, en is naast de harp ook het symbool bij uitstek van Ierland. Alle Ieren dragen op St. Patrick’s Day met trots het kleine groene klaverblad. Raar maar waar, het was oorspronkelijk blauw dat met St. Patrick’s Day geassocieerd was. Door de jaren heen echter werd het groen, de kleur van de shamrock. Het is pas vanaf de vroege 17e eeuw dat de  Ieren het klaverblad en groene linten zijn beginnen dragen.

Everyone’s Irish on St. Patrick’s Day

St. Patrick’s Day wordt overal ter wereld gevierd omdat er in de 18e en 19e eeuw zoveel Ieren emigreerden, vooral naar Amerika, Argentinië, Australië en Nieuw-Zeeland. Miljoenen Ieren en iedereen die een of andere band met Ierland heeft voelt zich op 17 maart met elkaar verbonden en komen bijeen om de sterfdag van Paddy te vieren (of is het om Guinness, whiskey of groen bier te drinken?). Wat gebeurt er nu zo allemaal op 17 maart?

In Ierland zelf speelt van 16 tot 20 maart in Dublin het St. Patrick’s Day Festival met als hoogtepunt de Festival Parade die op 17 maart door de hoofdstad trekt.

IMG_5311 cr

De allereerste Saint Patrick’s Day Parade in de wereld  vond plaats op 18 maart 1737 In Boston. De parade was eigenlijk een politiek statement: Ierse immigranten – arbeiders – organiseerden een parade om te demonstreren dat ze niet gelukkig waren met hun lage sociale status en omdat ze bijna niet aan werk konden raken in de VS. Een andere stad in de VS met een grote concentratie Ieren is Chicago. Daar wordt al bijna 40 jaar lang de rivier Chicago groen gekleurd op St. Patrick’s Day. New York had zijn eigen Saint Patrick’s Day Parade pas 25 jaar na Boston, in 1762. In New York wordt elk jaar 5th Avenue omgetoverd tot een groen, wit en oranje landschap. En na de optocht kleurt NYC bijna helemaal groen tot in de zeer vroege uurtjes.  De eerste parade in Ierland was pas in 1931 (in Dublin). Het begon dus allemaal in de VS en niet in Ierland.

Sláinte

NM.

StPatricksDay Groen Bier

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.