St-Germain – Artisanale vlierbloesemlikeur

Nullam Microwaveum-0794

St-Germain is een artisanale likeur gemaakt van verse vlierbloesems. De bloesems worden aan het eind van de lente geoogst in de Savoie om vervolgens te worden verwerkt tot een unieke, moderne likeur die inmiddels in de bekendste bars ter wereld wordt gebruikt. St-Germain wordt immers door de beste bartenders gezien als het perfecte ingrediënt voor het bereiden van de meest uiteenlopende cocktails met een subtiele fruitig-florale toets. Je kan trouwens heel veel cocktails en drankjes met St-Germain vinden in ons archief.

Alhoewel gebaseerd op eeuwenoude productiemethodes, is St-Germain een relatief recente likeur die werd vernoemd naar het befaamde Parijse kwartier Saint-Germain-des-Prés, gelegen aan de linkeroever van de Seine in het 6e arrondissement. Waar ooit Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir orakelden in etablissementen als Les Deux Magots, Café de Flore of Brasserie Lipp, werd Saint-Germain-des-Prés het symbool van het naoorlogse non-conformisme. En de perfecte naam voor de al even revolutionaire vlierbloesemlikeur.

De Oogst

Tegen het einde van de lente worden in de Savoie op enkele weken tijd de delicate vlierbloesems geoogst. Zo’n 100 boeren haasten zich in die periode om zoveel mogelijk bloesems met de hand te plukken en ze – vaak nog per fiets – naar de inzamelpunten te brengen. Het komt erop aan snel te zijn, want de delicate bloemen verliezen vlug aan kwaliteit.

Nullam Microwaveum-0784

De Productie

Van de diverse dorpen in de Savoie, worden de vlierbloesems met spoed noorwaarts naar de Bourgogne gebracht, waar de distilleerderij van St-Germain zich bevindt. Daar aangekomen worden de bloesems meteen te week gelegd. Elke dag van de oogstperiode wordt deze moes aangevuld met nieuwe bloesems om vervolgens te worden vermengd met eau de vie, zoals ambachtelijke distilleerders dit al eeuwen doen. Tenslotte wordt aan de drank natuurlijk rietsuiker toegevoegd en is het eindproduct een gebalanceerde likeur met een heerlijk frisse vlierbloesemsmaak met toetsen van peer, perzik en pompelmoes.

NM.

 

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.