Sorgin Premium Distilled Gin

François Lurtonproducteur et vinificateur de vin par choix et héritage – is de zoon van de heel bekende André Lurton (Châteaux Bonnet, La Louvière, Dauzac…). Zij zijn één van de meest gerenommeerde wijnbouwers in de Bordeaux. Eind 2016 besloot François Lurton te diversifiëren en de distilleerderij die zijn overgrootvader Léonce Récapet in 1880 had geërfd opnieuw op te starten. Deze Small Batch Sorgin is zowel een hommage aan zijn overgrootvader als een terugkeer naar zijn roots. Om sauvignonwijn te distilleren en daar gin mee te maken  moet je een wijnbouwer hebben die een beetje tovenaar is. Sorgin betekent ‘tovenaar’ of ‘heks’ in het Baskisch, vandaar.

Sorgin Gin

Sorgin is een Premium Distilled Gin verrijkt met aromatische planten en citrusvruchten, maar waarvan de basis zeer origineel is. Het is een distillaat van sauvignonwijn uit de Côtes de Gascogne.

Volgens François Lurton was het een zeer bewuste keuze was om de alcohol te produceren op basis van druiven, omdat het eindresultaat gemakkelijker puur kan gedronken worden. De Sorgin Gin heeft een alcoholvolume van 43° en is zeer smeuïg.

De gin

Geen uitbundige aroma’s maar eerder delicate en geparfumeerde toetsen die zin geven om er dieper op in te gaan. We ruiken jeneverbes – niet overdreven – verder nog gekonfijte citrusvruchten, limoen, licht vanille, citroen en wat florale toetsen. Zeer subtiele, gemakkelijk te drinken gin.

Sorgin Gin Perfect Serve

Je kan deze gin met subtiele smaken puur drinken, op kamertemperatuur of gekoeld, of in een gin-tonic. In het laatste geval moet je wel de juiste tonic kiezen. Vermijd de tonics met veel toegevoegde smaken, omdat die net het subtiele karakter van de gin overschaduwen. Vermijd omwille van dezelfde reden ook de als  een bouquet garni uitziende garnituren, en ga voor een zeste van citroen .

Sorgin in een gin & tonic

Twee tonic’s die goed samengaan met de Sorgin zijn de Aqua Monaco tonic, maar vooral de Schweppes Premium Tonic Ginger & Cardamom, omwille van zijn frisheid, elegant bitter en accent van citroen. Verhouding : 1 deel gin voor 4 delen tonic. Deze tonic zet het subtiele karakter en de karaktervolle identiteit van de Sorgin goed in verf.

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.