Sofie Ketels wint allereerste Campari-bartender competition met originele Negroni ‘The Mistress’

9410a

Bartenders treden in de voetsporen van graaf Camillo Negroni

De Belgische barvrouw Sofie Ketels van Sofie’s Livingroom (Koksijde) heeft zondagnacht ( 7 december 2015) de allereerste bartender competition van Campari gewonnen met haar originele versie van de legendarische roaring ‘20’s-cocktail Campari Negroni. Haar ‘The Mistress’ mag zij nu als gastbarvrouw serveren in Milaan, in de beroemde Camparino Bar.

En de winnaar is…

Spanning, gezelligheid en feestelijk rinkelende ijsblokjes in cocktailglazen… Er hing een speciale sfeer zondagnacht in het 17e-eeuwse kasteel Château de la Rocq in Arquennes, waar 8 geselecteerde barmannen en 2 barvrouwen uit België (7) en Nederland (3) – het tegen elkaar opnamen in de eerste Campari-bartender competition. Een uniek en geheimzinnig nachtelijk event als knipoog naar het alcoholverbod in de jaren ’20, toen cocktails als Negroni enkel in het grootste geheim geschonken werden.

De uitdaging: onder begeleiding van mixologist Jan Van Ongevalle (The Pharmacy Knokke) een frisse, eigen toets geven aan de klassieker Campari Negroni.

De regels waren eenvoudig: gebruik minstens een derde Campari (een absolute must-have voor een Negroni volgens de International Barman Association), beperk je tot maximaal zes ingrediënten… en creëer je cocktail binnen de vijf minuten. Hierop werd streng toegezien door een professionele jury van drie bekende internationale specialisten: de Duitse mixologist Mauro Mahjoub, de Anglo-Italiaan Salvatore Calabrese en onze Belgische chef-kok Wim Ballieu.

800_barmancompetitionthenegroni-peterenjury

Zij beoordeelden niet alleen de smaak en het evenwicht van de nieuwe ‘Campari Negroni’, maar ook de creativiteit, de look en het verhaal achter de cocktail. Uiteindelijk wist Sofie Ketels uit Koksijde de buit te verzilveren met haar ‘The Mistress’. Je kan deze cocktail straks gaan proeven in Milaan, in de befaamde Camparino Bar… of thuis zelf een keertje proberen te serveren:

‘The Mistress’

 • 2,5cl Campari
 • 2,5cl Cocchi di Torino
 • 2,5cl Appleton Estate infused with grilled orange & smoked thyme + pearls of Tapioca marinated with Campari + zeste of orange

Milaan Camparino Bar

En ook deze cocktails van Timo Janse (Door 74 –Amsterdam) en Jeroen Van Hecke (Apereau – Blankenberge) zijn het proberen waard:

“Count Count” by Timo Janse (2e plaats)

 • 4cl Campari
 • 4cl Lillet rouge
 • 3cl Bols ‘Silveren Leeuw’ Corewijn
 • 1 dash Bittermens Cream Citrate
 • 1 barspoon Sayah Spekkoek likeur

0222

 “Count Salvatoré” by Jeroen Van Hecke (3e plaats)

 • 3cl Campari
 • 4cl Peket de Houyeu
 • 1,5cl Noir d’Ivoir
 • 0,5cl Averna Amaro
 • 5 drops Monica Bellucci bitters

9257

… in de voetsporen van de graaf

Als winnende finaliste treedt Sofie Ketels een beetje in de voetsporen van een bekende graaf. Camillo Negroni heette hij, en in zijn stamcafé Caffè Casoni in Firenze – we schrijven 1919 – bestelde hij altijd een ‘Americano’, een mix van Campari, vermout en bruiswater. Op een dag vroeg de graaf zijn barman, Fosco Scarselli, om zijn cocktail wat straffer te maken. De barman voegde geen bruiswater maar gin aan de Americano toe, en garneerde de cocktail met een schijfje appelsien in plaats van een partje citroen. De Negroni was geboren… Intussen is het recept bijna 100 jaar oud en blijft de Negroni een van de 25 meest invloedrijke cocktails ooit. De voorbije jaren is hij dan ook opnieuw aan een stevige opmars bezig. Een klassieke Negroni is gemakkelijk te maken omwille van de gelijke delen van de drie ingrediënten, maar toch vraagt hij een goede balans tussen bitter en zoet én moet je hem correct serveren.

De Negroni

Dat doe je zo: schenk alle ingrediënten – 3 cl Campari, 3 cl gin en 3 cl zoete rode vermout – in een ouderwets cocktailglas, gevuld met ijs. Roer zachtjes en versier met een half schijfje appelsien.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.