Slaatje van spruiten, dadels en hazelnoten

Spruiten (Brassica oleracea var. gemmifera) hebben een ietwat licht bittere smaak en zijn daarom niet bij iedereen geliefd, zeker niet bij kinderen. Het blijft altijd een hele opgave om kinderen spruiten te doen eten, dus zijn we creatief bezig geweest. Een recept dat zeker succes heeft zijn spruiten sweet and sour, een beetje zoals de hot and sour savooi (zie recept). Een ander recept met spruiten waar ik helemaal weg van ben, is dit gezond vegetarisch slaatje van rauwe spruiten, medjoul dadels en geroosterde hazelnoten.

De spruiten worden niet gekookt noch geblancheerd, we gaan ze gewoon rauw in fijne julienne snijden, zodat ze licht en verteerbaar worden. We voegen er een zoet element aan toe, namelijk Medjool dadels uit Marokko. Ze smaken heel zoet, een smaak die te vergelijken is met honing en hebben een dikke, maar zachtere textuur dan andere dadels. Het zijn de Rolls Royce onder de dadels en worden soms ook wel eens “het brood van de woestijn” genoemd.

We hebben dan nog een crunchy element nodig en daarvoor nemen we rode ajuin en geroosterde ongezouten hazelnoten. Dadels en hazelnoten zijn sowieso een goede combinatie.

We overgieten dit gezond slaatje met een vinaigrette van ciderazijn en maple syrup. We doen er een snuifje cayennepeper bij voor de kick en wat zeste van appelsien voor de citrussmaak. Een winner, geloof me! 

Wat heb je nodig? Voor 4 tot 6 personen

  • 500 gram spruiten
  • 10 medjoul dadels
  • Een handvol ongezouten geroosterde hazelnoten
  • ½ rode ajuin
  • 70 ml ciderazijn
  • 2 EL maple syrup (esdoornsiroop)
  • Cayennepeper
  • Zeste van 1 appelsien
  • Peper en zout

Hoe maak je het?

Verwijder de lelijkste en verkleurde buitenste blaadjes van de spruiten. Snij het onderste stukje stronk er af. Neem een scherp mes en snij de spruiten in julienne.

Ontpit de medjoul of medjool dadels en snij ook deze in fijne stukjes.

Je kan de hazelnoten in grove stukken snijden of ze pletten. Steek ze in een diepvrieszakje en sla er wat op met een deegrol tot je de gewenste grootte hebt. De hazelnoten zorgen voor de crunch in je slaatje.

Als laatste ingrediënt snijden we een kleine rode ajuin in fijne lamellen.

Alle ingrediënten mogen in een grote kom of op een grote serveerschotel.

De dressing

Meng de olijfolie, de ciderazijn, de maple syrup samen met het zout, de peper en wat cayenne peper. Controleer de smaak: je moet net genoeg zuur en zoet hebben en een beetje kick van de cayenne. Voeg er dan zeste van de appelsien bij. Giet deze vinaigrette net voor het opdienen over het slaatje. Meng goed dooreen.

NM.

 

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.