Slaatje van gegrilde chorizo, gemarineerde geroosterde pepers en basilicum

6856

Chorizo is een pittige grove worst van varkensvlees met een authentieke Spaanse kruiding van onder andere pimiento choricero – een soort paprikapoeder, dat ook zorgt voor de rode kleur.

Het zou te veel werk zijn om alle soorten en varianten van chorizo te beschrijven, maar er zijn er meer dan die één of twee soorten die je bij ons in de winkel kan vinden. Met dus enorme verschillen in smaak. Probeer maar eens de chorizo die gemaakt is van het vlees van topkwaliteit Spaanse Ibérico varkens.

De eerste vermelding van het woord chorizo dateert al van 1576. Churizo betekent “druipend vet” in het Catalaans, omdat de worsten vet verloren tijdens het drogen. De paprika zou er pas later aan toe gevoegd zijn, toen de conquistadores het meebrachten van hun ontdekkingsreizen naar de Nieuwe Wereld. De gekruide worsten werden toen ook gerookt om ze beter houdbaar te maken. Om diezelfde reden werd er ook olie aan toegevoegd.

In deze  “Nullam goes España” presenteren we dit lekkere hapje dat jullie smaakzintuigen zeker zal verwennen. De basis zijn geroosterde rode paprika’s en verse basilicum in combinatie met de krokant gegrilde gerookte chorizo, afgewerkt met een lichte vinaigrette.

Je kan het serveren als voorgerecht op een bord of als tapa in een cazuela of als hapje in een aperitiefglaasje of verrine. Aan jullie de keuze.

6312

Wat heb je nodig?

  • 3 rode paprika’s
  • 100 ml olijfolie
  • 100 ml witte balsamico azijn
  • 3 teentjes look
  • 600 gram pikante chorizo (kookversie)
  • Een snuifje Pimentón de la Vera
  • Verse basilicum

Hoe maak je het?

Verwarm de oven tot 200 graden Celsius.

Snij de rode paprika’s in twee, verwijder de zaadlijsten en de zaadjes, en leg ze met de snijkant naar beneden in een ovenschotel. Zet in de oven gedurende 10 tot 15 minuten tot het vel zwartgeblakerd is. Haal uit de oven en doe de paprika’s in een plastiekzak die je sluit. Laat afkoelen. Wanneer de paprika’s afgekoeld zijn, haal je ze uit de zak. Je kan nu heel gemakkelijk het vel verwijderen.

In plaats van de paprika’s in de oven te roosteren, kan je ze ook direct over een vlam roosteren.

Snij de paprika’s in dunne strips en leg ze in een mengkom. Voeg wat olijfolie en azijn toe en kruid af met peper en zout. Plet de look met een zwaar koksmes en doe deze bij de paprikastrips

Verwarm de grill (of een grillpan). Snij de zachte chorizo in de lengte in strips en bak deze gedurende ongeveer twee minuten aan beide zijden of tot de chorizo gaar is. Haal de stukken chorizo van de grill en dep droog met keukenpapier. Je zal voelen dat de chorizo nu hard en krokant is.

Verdeel wat blaadjes verse basilicum over het bord en werk af met een snuifje pimentón de la Vera.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.