Sint-Carolus Borromeuskerk (Antwerpen)

De Sint-Carolus Borromeuskerk aan het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen is een voormalige jezuïetenkerk in barokke stijl. De kerk werd ontworpen door leden van de jezuïetenorde en tussen 1615 en 1621 gebouwd boven op de toenmalige Ankerrui (niet te verwarren met de huidige) voor die aansloot met de Minderbroedersrui. De vormgeving van het leuke Hendrik Conscienceplein is trouwens ook een realisatie van de jezuieten.

Oorspronkelijk was de kerk gewijd aan Ignatius van Loyola, stichter van de jezuïetenorde. Na het opheffen van de orde in 1773 werd de kerk opnieuw gewijd, ditmaal aan Carolus Borromeus, vandaar de naam.

Een barokke feestzaal

De kerk is een typisch product van de contrareformatie, waarin de katholieke Kerk probeerde met pracht en praal het volk weer aan zich te binden en waarin de jezuïeten een leidende rol speelden. Vandaar ook dat het interieur er uitziet als als een barokke feestzaal. De voorgevel is geïnspireerd op onder andere die van de Gesù-kerk in Rome, de moederkerk van de jezuïeten, en is acht meter hoger dan de kerk zelf. De kerk heeft een driebeukige, basilicale opzet. Boven de zijbeuken zijn galerijen aangebracht. Het koor wordt gemarkeerd door een toren.

Kunst van Rubens

Aan de decoratie van de kerk werden belangrijke bijdragen geleverd door Peter Paul Rubens, die zowel schilderijen als beeldhouwwerk verzorgde. Een bezoekje meer dan waard.

De kerk is in de loop der tijden zwaar beschadigd door onder andere een blikseminslag in 1718 en een zware brand in 2009.

Designstoelen van Arne Jacobsen

De Sint-Carolus Borromeuskerk is ondertussen volledig gerenoveerd en in al haar glorie hersteld. Meer nog, er is een eyecatcher bijgekomen, namelijk 400 vlinderstoelen (de Series 7 stoel, een klassieker uit 1955) van Arne Jacobsen, een van de meest invloedrijke, moderne meubelontwerpers van Denemarken. Het is een gedurfde maar wel overwogen keuze: ‘Barocca’ betekent namelijk ‘parel van onregelmatige vorm’. De vlinderstoelen passen dus perfect bij de stijl van de kerk.

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.

One thought on “Sint-Carolus Borromeuskerk (Antwerpen)”

Comments are closed.