Shakshuka

0656

Vandaag is het de tweede zondag van de maand mei, dus is het moederdag en gaan we la mamma verrassen met een lekker ontbijt of een brunch. Het is natuurlijk alle dagen Moederdag maar toch grijpen we zondag 11 mei aan om alle moeders in de bloemetjes te zetten en eens speciaal te verwennen. Hopelijk hebben jullie al wat ideetjes want er zijn natuurlijk veel manieren om je moeder te verwennen. Maar waarom niet beginnen met een lekker ontbijt, al dan niet op bed? Ze zal meer dan waarschijnlijk in de wolken zijn en iets wat je zelf doet wordt altijd meer geapprecieerd.

We hebben hier op Nullam al zoveel ideetjes gegeven voor ontbijt – je kan deze vinden door op het tabblad Breakfast & Brunch aan de linkerkant te klikken – dus kozen we vandaag voor een iets minder klassiek ontbijt, namelijk shaks­hu­ka.

Shakshuka is weeral één van die gerechten van wie niemand meer juist weet waar het vandaan komt en waarvan iedereen zegt dat zij het uitgevonden hebben. Shakshuka betekent mengeling in het arabisch. Het zou zelfs een berber woord zijn voor een ragout van groenten. Maar in Israël zeggen dat shakshuka van het Hebreeuwse leshakshek komt. Meest waarschijnlijk komt het gerecht uit Tunesië. Het is dankzij Claudia Roden en Yo­tam Ot­to­leng­hi dat dit gerecht bekend is geraakt bij het brede publiek.

Shakshuka zijn eieren die gepocheerd worden in een saus gemaakt van tomaten, die op smaak gebracht is met chilis, ajuin en gekruid met komijn. Het lijkt heel erg op de Turkse menemen, de Mexicaanse huevos rancheros of de Spaanse pisto manchego, en wordt traditioneel in een zware gietijzeren pan gemaakt met brood om de saus op te lepelen.

0664

Wat heb je nodig? Voor vier personen

  • 2 EL olijfolie
  • 1 ajuin
  • 1 teentje look
  • komijnzaadjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 verse tomaat
  • 1 rode en groene paprika
  • 1 chili
  • 4 eieren
  • brood

Hoe maak je het?

Gebruik voor de shakshuka bij voorkeur een zware gietijzeren pan, omdat deze de warmte beter verdeelt dan andere metalen en de pan houdt die warmte ook goed vast, zodat de temperatuur bij het koken heel stabiel blijft.

Snij de rode en groen peper in fijne strips en meng deze met de tomatenblokjes. Snij ook de chili en stukjes en voeg bij naar wens. Hou je niet van pikant, laat de chili dan vallen.

Rooster de komijnzaadjes in de gietijzeren pan gedurende ongeveer twee minuten tot ze hun aroma loslaten. Doe er twee lepels olijfolie bij en de fijngesnipperde ajuin en of look. Roer af en toe eens om. Wanneer de ajuinen lichtjes beginnen met bruinen, mag je het tomaten-paprika mengsel erbij doen. Kook op hoog vuur tot de ragout begint te sudderen en roer af en toe om.

Verminder dan het vuur en zet eventueel een deksel op de pan. De groenten moeten verder garen en het vocht moet zoveel mogelijk verdampen. Laat nog een goede 10 minuten verder sudderen.

Nu komt het moeilijkste gedeelte. Breek de eieren over de saus. Maak eventueel eerst een klein nestje om daar het ei in te breken. Indien je meer dan één ei in je pan breekt moet je wel zorgen dat ze elkaar niet raken. Zet een deksel op de pan tot het ei gaar is (naar keuze lopend of iets vaster), of zet de pan even on de oven.

Schep wat saus en een ei op een bord, werk af met wat blaadjes koriander en geeft er wat brood bij.

NM.

 

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.