Sensuele Syllabub van aardbeien met rosé wijn

8823

Wat is een syllabub?

Syllabub is een traditioneel oud-Engels dessert en gaat terug tot de tijd van Tudor-dynastie, dat Engeland regeerde van 1485 tot 1603. Het woord Syllabub zelf is een combinatie van “sille” (een Franse wijn uit Silléry in de Champagnestreek) en “bub“ , oud-Engels slang voor borrelend drankje. Het was een zeer populair dessert van de zestiende tot het einde van de achttiende eeuw. Het wordt traditioneel gemaakt door rijke melk of room op te kloppen met wijn of bier, suiker en specerijen en soms ook nog met opgeklopt eiwit, waardoor je een soort schuimig cappuccino-achtig effect verkreeg.

Syllabubs werden koud opgediend en konden daardoor worden geserveerd in delicate glazen potjes zonder enige angst dat het glas ging barsten. Het maken van de allereerste syllabubs was zeer arbeidsintensief en er werden allerlei ingenieuze hulpmiddelen voor gebruikt. Het aldus verkregen luchtige schuim werd voorzichtig op de vloeistof in het glas gelegd en zo opgediend. Dit is prachtig geïllustreerd in een schilderij van Philippe Mercier genaamd ‘The Sense of Taste’.

Tijdens de tweede helft van de achttiende eeuw werd de hoeveelheid wijn verminderd waardoor de syllabub makkelijker kon worden opgeklopt, een beetje zoals onze moderne slagroom. Tegen het einde van de eeuw werd ijs steeds populairder in Engeland, en begon de syllabub te vervangen als lichte verfrissing aan het einde van de maaltijd.

We maken vandaag een fluweelzachte syllabub voor 4 volwassenen op basis van aardbeien en frisse rosé wijn.

8818 12

Wat heb je nodig?

  • 400 g aardbeien
  • 4 EL poedersuiker
  • 4 EL rosé wijn
  • 170 ml slagroom
  • eventueel een muntblaadje om te versieren

Hoe maak je het?

Verwijder de steeltjes en snij de aardbeien in stukjes en leg ze in een kom met de suiker en de rosé wijn. Meng nog eens goed en laat dan gedurende ongeveer 40 minuten rusten op kamertemperatuur. Dit maakt de aardbeien heel sappig. Het vrijgekomen sap van de aardbeien en de suiker zullen zich vermengen met de rosé wijn.

5167

Verdeel het fruit over 4 grote glazen maar hou het sap apart.

Voeg de room bij het sap en klop op tot de room zijn vorm behoudt en lepel dit over de aardbeien. Versier met een blaadje munt.

Ik heb de hoeveelheid room in de glazen beperkt, maar dat is zeer persoonlijk, want in Engeland wordt er niet op een lepel room meer of minder gekeken. Delia Smith heeft de syllabub terug van onder het stof gehaald maar Nigella Lawson, de voluptueuze en onbetwistbare koningin van de foodporn, heeft dit dessert terug populair gemaakt. Bekijk maar eens deze clip, waar ze op glamoureuze en uitdagende wijze een amaretto syllabub klaarmaakt: http://www.youtube.com/watch?v=OWcyxhuwCFI

NM.

 

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.