Scones

3398

We zijn weeral een paar dagen dichter bij Moederdag en voor diegenen die moeder willen verrassen met een ontbijt of brunch geven we twee recepten voor scones. Ze zijn zoooo lekker, net uit de oven, met een assortiment lekkere confituren of een dot opgeklopte slagroom.

Scones zijn, zelfs voor de niet keukenprinsen en prinsessen, redelijk gemakkelijk te maken. Het woord scone zou van het oud-Nederlandse woord schoonbrood komen. Scones komen uit Schotland en origineel werden ze in een pan gebakken en hadden ze een driehoekige vorm. De eerste scones waren nogal plat en het is pas met de opkomst van bakpoeder dat de scones werden zoals we ze nu kennen.

Zoals bij elke vorm van patisserie is precies bij het afwegen van de ingrediënten belangrijk. Maar de sleutel tot succes is het mengen, liefst met de hand en zeker niet overmengen. Eerst de droge elementen mengen, dan mag de boter erbij. De bedoeling is om het vet te verdelen over de droge elementen en contact te laten maken met bloem. Belangrijk is ook dat de boter koud is, zodat je precies grove broodkruimels krijgt en geen zachte deeg. Je krijgt zo lagen van boter die met bloem omgeven is en losse bloem. Gluten doen hun werk én de boter smelt door de warmte en dit zorgt uiteindelijk voor een luchtige scone.

Wil je dadels of andere dingen toevoegen aan je scones, dan moet het nu gebeuren. Dan pas mogen de natte ingrediënten er aan toegevoegd worden, in een putje in het midden. Tijdens deze fase van het mengen gebruik ik een vork of een mes. En terug, niet teveel mengen, want dan worden er teveel gluten gemaakt en krijg je harde en droge scones.

Je moet een zachte, plakkerige deeg hebben die je verder verwerkt op een bebloemd werkblad. Nog even licht kneden en in stukken snijden. En zo snel mogelijk bakken, want er zit bakpoeder in, en dat gaat beginnen werken.

We geven je twee versies, één met zelfrijzende bloem en één met gewone patisseriebloem, waar we bakpoeder aan toevoegen.

3423

Botermelk scones met zelfrijzende bloem

Wat heb je nodig?

 • 2 cups zelfrijzende bloem
 • 1 EL suiker
 • Snuifje zout
 • 60 gram boter (koud, en in stukjes gesneden)
 • ¾ cup botermelk
 • Wat extra botermelk
 • Confituur of slagroom

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Neem een bakplaat en leg een vel bakpapier op. Zeef de bloem in een grote mengkom, samen met de suiker en een snuifje zout. Doe er de blokjes boter bij en wrijf met de vingertoppen de boter in de bloem tot de mengeling op grove broodkruimels lijkt.

Maak een putje in het midden en giet er de botermelk in. Meng tot je een plakkerig deeg hebt. Strooi wat bloem op je werkblad. Meng het deeg nog een beetje meer tot de ingrediënten zich goed vermengd hebben.

Neem een bebloemde deegrol en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 2 cm dikte. Neem een vorm naar keuze en steek er de individuele scones uit (of snij het deeg in stukken voor een ruwere versie). Je zou ongeveer 12 scones moeten hebben.

Leg deze verspreid op de bakplaat en borstel er wat botermelk over.  Scones hebben ruimte nodig om een mooie korst te krijgen. Zet de bakplaat in de oven en bak de scones gedurende 12 tot 15 minuten. Ze moeten mooi goudbruin zijn en hol klinken als je er met je vingers op klopt. Serveer warm met jam of met opgeklopte slagroom.

Botermelk Scones met patisseriebloem

Wat heb je nodig?

 • 2 ½ cups patisseriebloem
 • 2 EL suiker
 • 2 ½ theelepels bakpoeder
 • ½ theelepel baking soda
 • Een snuifje zout
 • 75 gram boter (koud, in stukjes gesneden)
 • 250 ml botermelk
 • 1 ei

Hoe maak je het?

Zelfde procedure als hierboven. Meng het ei met de botermelk vooraleer je deze in het putje giet.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.