Sacred Gin Negroni

Een woordje Negroni geschiedenis

Graaf Camillo Negroni was aan het genieten van een Americano, maar wou blijkbaar iets met wat meer alcohol en vroeg de barman om in zijn volgende cocktail de soda te vervangen door gin. We zijn in 1919 in Caffè Casoni in Firenze. De barman verving de soda door gin en versierde de cocktail met een gekruld streepje appelsienschil, zodat iedereen kon zien dat het geen Americano (zie receptuur) was. U moet weten dat in die tijd de gin helemaal niet te vergelijken was met de gin nu, en zeker niet zo verfijnd. Maar toch moet deze nieuwe samenstelling in de smaak gevallen zijn want de graaf kon zijn familie overtuigen om te investeren in een vooraf gemengde Negroni cocktail. Ze startten de Negroni distillerie in Treviso en verkochten deze versie als de Antico Negroni.

Orson Welles

De eerste referentie naar de Negroni kwam van Orson Welles, die enkele jaren na het einde van de Tweede Wereldoorlog in Rome werkte. Hij schreef over Negroni naar het thuisfront dat “The bitters are excellent for your liver, the gin is bad for you. They balance each other.” In ieder geval, de Negroni moet indruk gemaakt hebben en staat trouwens ook op mijn lijst van 25 iconische cocktails.

Negroni met Sacred Spirits

Voor een Negroni heb je een bitter, een vermout en een gin nodig en die halen we uit het gamma van Sacred. De Sacred Gin is gebaseerd op een formule uit 1660, het jaar van de Dutch Gift, toen de markt van de specerijen gedomineerd werd door de Nederlandse Oost-Indische Compagnie. In die tijd werd ook een Encyclopedie van de specerijen bijgehouden, de Hortus Indicus Malabaricus en het is daaruit dat Ian Hart de formule haalde. De naam Sacred – heilig – komt trouwens van een van de gebruikte botanicals, de Boswellia Sacra ofte wierook.

Elke van de twaalf botanicals wordt apart gedistilleerd en later geblend tot het eindresultaat op 40% ABV. Door deze vacuümdistillatie op lage temperatuur en druk krijg je hele frisse, zuivere smaken, want door de lage temperatuur zijn de botanicals nooit gekookt. Je moet er maar eens op letten: de citrus in sommige gins, waarvan ik de naam niet ga noemen, smaakt eerder naar konfituur.

We kozen uit het gamma gins van Sacred voor de frisse Pink Grapefruit Gin.

Voor de bitter kozen we de Sacred Rosehip Cup, het Britse alternatief voor Campari want iets fruitiger en minder bitter. De Rosehip cup bevat 27 botanicals, waaronder Britse rozenbottel, rabarber en Peruviaanse gember. De natuurlijk rode kleur komt van Engelse druiven en rabarber. Je kan geen appelen met peren vergelijken, maar er zit meer diepte in de smaak dan Campari, minder bitter en rijker. Een gans andere drank.

De Rosehip pairt ook heel goed met de Carpano Antica Formula vermout, maar wij gingen voor de Sacred Spiced English Vermouth: een rijke donkere vermout gemaakt met absintalsem (wormwood) uit Somerset, organische tijm en wijn uit de Three Choirs Vineyard in Gloucestershire.

Wat heb je nodig?

  • 1 deel Gin: Sacred Pink Grapefruit Gin.
  • 1 deel Bitter: Sacred Rosehip Cup
  • 1 deel vermout: Sacred Spiced English Vermouth
  • een stukje appelsienschil

Hoe maak je het?

Het recept van de klassieke Negroni is theoretisch gezien redelijk eenvoudig: 1 maatje vermout, gin en een bitter. Maar zoals alle dingen met weinig ingrediënten is het zaak om de juiste smaakbalans te vinden: de alcohol van de gin, het bittere van de bitter en het zoete van de vermout. Geen van de drie mag overheersen.

De Negroni is een cocktail die je moet roeren, dus de cocktailshaker heb je niet nodig. Je vult je mengglas met ijsblokken en giet er de vloeistoffen in. Belangrijk is de verwatering en de koeling. Dus goed roeren met een barlepel. Dan door een zeef in het glas gieten en pas dan eventueel nog een ijsblokje toevoegen. Serveer de  Negroni bij voorkeur in een tumbler of laag cocktailglas. Neem een stukje appelsienschil en kneus dit boven je glas zodat de etherische oliën vrijkomen boven de drank. En doe er dan het stukje schil bij.

CinCin,

NM.

 

 

 

© 2018, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.

Hello there! Laat ons weten wat je denkt