Romige butternut squash soep met krokante chorizoschijfjes

7033

Wärmer für Körper und Seele

Na de milde jaarwisseling gaan deze dagen de temperaturen weer naar beneden, richting vriespunt. En zeg nu zelf, wat is er lekkerder op een koude winteravond dan een bord dampend hete soep? Het woord soep komt van soppen, namelijk een stukje brood doppen in een warme vloeistof. Sedert de grottenbewoners de eerste vloeistoffen opwarmden in primitieve ketels heeft de soep een grote evolutie doorgemaakt en is een culinair en cultureel icoon geworden. Italiaanse ribollita, borscht uit het koude Oost-Europa en mediterrane vissoepen zijn maar enkele voorbeelden van deze iconen en de tijd dat er alleen maar tomatensoep met balletjes was ligt ook al heel lang achter ons. Moderne soepen zijn hip en gehypet en hebben hun intrede gedaan in de fijne gourmetkeuken. Ze worden ook steeds ingewikkelder constructies, waarbij met verschillende smaken en texturen gegoocheld wordt. Dus gedaan de tijd waarbij de restjes van groenten in kokend water verdwenen.

We kozen voor een comfort food soep met als basis butternut squash of flespompoen, één van mijn favoriete muskaatpompoenen. Deze leent zich perfect voor winterse gerechten, geroosterd, gebakken, in pasta of in soepen. Wat de courgette van culinaire betekenis is in de zomer, is de butternut squash dat in de winter.

Je kan er echt verfijnde soepen van maken met een fluwelen tekstuur. Er staan er al een paar op Nullam, waaronder deze heerlijke soep van geroosterde butternut squash, een echte Wärmer für Körper und Seele.

Deze keer een alternatieve versie – de butternut squash wordt niet geroosterd en heeft dus een andere smaak. We voegden er wat room aan toe en werkten de soep af met gebakken schijfjes chorizo.

Wat heb je nodig?

  • 2 butternut squash
  • 1 liter kippenbouillon (warm)
  • 20 cl room
  • chorizo

Hoe maak je het?

Butternut Squash moeten zeer hard zijn, dus het vraagt enige voorzichtigheid om ze in stukken te snijden. Verwijder eerst de schil met een goede dunschiller en snij ze pas dan in twee. Verijder de pitten en snij dan verder in blokjes.

Breng de bouillon tot kookpunt en doe er de stukken butternut bij. Verminder het vuur en laat ongeveer 20 minuten sudderen.

Haal de pan van het vuur wanneer de stukken butternut gaar zijn en laat even afkoelen. Pureer met een staafmixer of in een blender. Giet er ondertussen in een fijn straaltje de room bij. Controleer de kruiding en hou warm.

Snij de chorizo in fijn schijfjes en bak deze aan beide zijden even aan in wat olijfolie. Wanneer de chorizo klaar is – ongeveer 1 minuut aan elke kant – haal je deze uit de pan en laat de rondjes uitlekken op wat keukenpapier.

Verdeel de soep over de borden, werk af met een paar rondjes chorizo, een fijn lijntje olijfolie en een takje rozemarijn. Geef er een paar krokante toastjes bij.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.