Porchetta

9424

Pasen is een familiegebeuren bij uitstek. De allerkleinste familieleden kunnen zich uitleven bij het zoeken naar Paaseieren, als het weer het toelaat in de tuin, en de overige familieleden worden gewoonlijk door de stamoudsten met het geluid van de paasklokken bijeengeroepen voor een uitgebreid familiemaal.

Traditioneel worden dan een lamsbout (van het paaslam) geserveerd of een volledige ham. Wij kozen deze keer voor porchetta, een Italiaanse lekkernij, met rozemarijn- en lookaardappelen, een recept waarbij menig lid van de cholesterolpolitie fronsende wenkbrauwen zou vertonen. Als je ooit in Umbrië of Toscane hebt rondgetoerd, heb je porchetta waarschijnlijk al in menig plaatselijke beenhouwerij gezien en geproefd.

Van porchetta zijn er evenveel recepten als er Italiaanse grootmoeders zijn, zoveel is duidelijk. Wij kozen voor een tussenversie, waarbij we de lap buikspek rond een varkenshaasje rolden. Voor de rest laat je de kruiden hun werk doen. Aangezien we deze porchetta serveerden voor een familiemaal, hebben we dus een grote hoeveelheid nodig. Eerste vereiste is dus een enorme lap buikspek te vinden. Ik bestelde bij mijn favoriete Vleeshalle Van Landschoot in Adegem een stuk buikspek van een goede 40 op 30 centimeter en twee mooie varkenshaasjes. Deze lap buikspek wordt dan behandeld met kruiden en specerijen en de varkenshaasjes worden er vervolgens geschrankt opgelegd. Het geheel wordt dan opgerold en opgebonden met keukenkoord en mag een nachtje uitdrogen, vooraleer het de volgende morgen in de oven gaat. Uit ervaring heb ik geleerd dat je dit best de avond voordien doet, zodat het vlees wat ‘uitdroogt’ en de kruiden in het vlees gaan penetreren, wat de smaak ten goede komt.

9430

Wat heb je nodig?

  • 1 stuk buikspek van 40 op 30 cm
  • 2 varkenshaasjes
  • venkelzaadjes
  • Verse salie
  • Rozemarijn
  • Oregano
  • 6 teentjes look
  • Zeste van citroen
  • Peper en zout

Hoe maak je het?

Leg de lap buikspek op je werkblad met de velkant naar  boven. Snij het vel diagonaal in, van links naar rechts en van rechts naar links, zodat je een diamantvorm bekomt. Draai de buikspek om.

Plet de teentjes look en rooster de venkelzaadjes tot ze hun aroma loslaten. Snij de verse salieblaadjes fijn. Meng alle kruiden in een kom en giet er een scheutje olijfolie bij.

Snij de twee varkenshaasjes in de lengte door en leg ze geschrankt op de lap buikspek. Verdeel de kruiden over de lap buikspek en kruid met peper en zout.

Rol het buikspek op en bind op met keukenkoord. Zet een nacht weg in de koelkast, onbedekt, zodat de porchetta kan uitdrogen. De volgende morgen haal je de porchetta uit de koelkast en laat terug op kamertemperatuur komen.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de porchetta in een braadschotel met rooster en zet weg in de oven. Laat de porchetta op deze temperatuur in de oven tot het vel begint te craqueleren, want we willen een krokante buitenkant en een malse binnenkant. Draai af en toe eens om. Verminder dan de temperatuur tot 150 graden. Laat nog een paar uur verder garen in de oven tot je de porchetta gaar is. Als het te rap gaat kan je er eventueel wat witte wijn overgieten.

Controleer de temperatuur binnen in de rol met behulp van een thermometer. Wanneer de porchetta gaar is haal je de braadslede uit de oven en laat de porchetta even rusten onder aluminiumpapier vooraleer je begint te snijden.

Serveer met groenten naar keuze en geroosterde aardappelen met look en rozemarijn.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.