Popovers: de regel van 3

nullam-microwaveum-1733

Als je de tijd hebt of de tijd neemt om er van te genieten is er niets beter dan een lekker ontbijt. Ook voor diegene die het moeten klaarmaken is het leuk om eens wat variatie in het ontbijt te steken, zeker als je wat meer tijd hebt zoals in het weekend, in verlofperiodes of voor speciale dagen. Het mag ook eens iets wat anders zijn. Je kan in vroegere artikelen van Nullam al een aantal van die lekkere ideetjes vinden en voor vandaag hebben we popovers gemaakt. Geen paniek, ze zijn snel klaar en je hebt er geen speciale ingrediënten voor nodig, in ieder geval niets wat je normaal niet in huis hebt. Het is terug een voorbeeld van ‘less is more’, weinig ingrediënten en veel smaak en we respecteren ook de ‘fast’ in breakfast, want de popovers staan na goed 25 minuten op tafel. Warme popovers zijn heerlijk met een lekkere zelfgemaakte confituur of marmelade.

Waar komen ze vandaan?

Ik vond geen vertaling voor popover maar dat kan aan de oorsprong van het gerecht te wijten zijn. Het is namelijk ontstaan in de VS ergens in de 19de eeuw (de eerste referenties in kookboeken dateren ergens van rond 1850). Het zijn inderdaad de pioniers die uit Engeland kwamen die popovers op de culinaire kaart hebben gezet. Als je de lijst van de ingrediënten bekijkt en de wijze waarop het wordt klaargemaakt zijn er inderdaad gelijkenissen met “Yorkshire pudding” (die ook al veel langer bestaat), maar de hoeveelheden zijn niet juist. Het zou eigenlijk wel een door de oorspronkelijke pioniers verbasterde versie van kunnen zijn, maar dat is voer voor historici.

Voor mij vertegenwoordigt de popover één van de dingen die zo leuk zijn aan koken: weinig en eenvoudige ingrediënten en een grote metamorfose in korte tijd. Het slappe deeg zal in een hete oven snel beginnen rijzen tot goed over de vormpjes, vandaar de naam popovers. Gebruik een metalen muffinvorm of een vorm voor Yorkshire pudding maar geen silicone.

nullam-microwaveum-1720

Wat heb je nodig? Ongeveer 6 popovers

  • 1 ei
  • 250 ml melk
  • 120 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • Een bakvorm

Hoe maak je het?

Terwijl je het deeg maakt, laat je de oven voorverwarmen op 225 graden. Doe de bloem met het zout in een kom. In een andere kom doe je de melk en het ei, dat je lichtjes opklopt tot ze goed gemengd zijn. Voeg dan droog en nat bij elkaar en meng tot je een slappe deeg hebt.

Gebruik een popoverpan of metalen muffinvorm. Giet in elk individueel vormpje een klein beetje warme gesmolten boter. Giet nu je deeg in de vormpjes tot ze ongeveer voor ¾ gevuld zijn. Zet alles in de oven en wacht ongeveer 25 tot 30 minuten, en je popovers zijn klaar.

Warm serveren.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.