Pittige radijssoep

3081

Net zoals de zwaluw een teken is dat de lente op komst is ook de radijs een teken van het begin van de lente. Tegenwoordig zijn radijsjes het ganse jaar beschikbaar maar rond maart zijn ze altijd heel vlot te verkrijgen. Radijzen zijn pittig van smaak want ze zijn familie van de mosterdplanten. Zelf gekweekte radijzen zijn veel pittiger en hebben veel meer smaak dan diegene die je in de winkel koopt. En krokanter. De smaak en het feit dat ze krokant en knapperig zijn maakt ze dus ideale ingrediënten voor slaatjes.

Maar je kan er zoveel meer mee doen, dus niet alleen in koude bereidingen. Ook het groene loof past perfect in een slaatje of in pesto en je kan de radijsjes ook bakken met een pesto van witte miso – zie recept).

Deze pittige radijssoep is mooi roze van kleur en kan je zowel warm als koud serveren. Geserveerd in een verrine of een aperitiefglaasje is deze soep ideaal als amuse of fingerfood voor een receptie. Deze verrassende soep is niet alleen mooi van kleur, maar de pittige smaak van de radijzen is een bijkomende troef. Belangrijk is dat je mooie, echt stevige en verse radijzen uitkiest met frisgroen loof. We gaan de smaak nog iets versterken door er wat mierikswortelsaus onder te mengen.

Radijzen zijn heel gezond want ze zijn rijk aan vitamines C en B en ook verschillen­de belangrijke mineralen. Ze zijn ook caloriearm en hebben weinig voedingswaarde en passen dus goed in een vermageringsdieet.

nullam goes PINK-1 copy

De XII Roze Werken: Nullam goes Pink

De VII roze werken van Nullam ontstonden door een discussie over cupcakes, vandaar de zeven roze gerechten, want we verloren de weddenschap.

Wat heb je nodig?

  • ½ kilo radijzen (in twee gesneden)
  • 1 medium aardappel, in stukjes gesneden
  • 1 medium ajuin, in 4 gesneden
  • 1 EL boter
  • Peper en zout
  • 1 EL mierikswortelsaus
  • 2 EL crème fraîche, plus extra voor de afwerking

Hoe maak je het?

Doe de radijzen en de aardappel in een foodprocessor en hak tot je kleine stukjes hebt. Haal de mengeling uit de keukenrobot en zet even apart. Hak nu ook de ajuin in fijne stukjes.

Verwarm de boter in een pan op een middelmatig vuur. Doe er de ajuin bij en laat deze gedurende 3 minuten zweten, tot de ajuin doorzichtig is geworden. Dan mogen de radijsjes er bij. Kruid met peper en zout en giet er ongeveer ¾ liter water bij. Breng dit aan de kook en verminder dan het vuur. Zet het deksel op de pan en laat een 30 minuten op een laag vuurtje verder sudderen.

Na dertig minuten proef je even. Is de soep klaar dan mag de pan van het vuur. Voeg hier nu de mierikswortelsaus bij. Neem een staafmixer en pureer tot je een mooie gladde soep hebt. Controleer de kruiding en voeg er de crème fraîche bij. We gebruiken crème fraîche of verse room omdat deze beter geschikt is voor warme bereidingen, omdat de kans op schiften heel klein is.

Serveer de soep afgewerkt met een in julienne gesneden radijsje en wat fijn gesneden groene blaadjes (loof) van de radijzen.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.