Pittige Gazpacho van Pruimen

7090

Pruimen – en dat weten we al een tijdje – zijn het nieuwe superfruit. Ze zijn heel gezond, bevatten heel veel anti-oxidanten en weinig of geen calorieën of vet. Maar je mag ze niet pellen want al deze supergezonde stoffen zitten namelijk in de schil.

Deze hele lekkere vruchten zijn typisch voor het einde van de zomer en de herfst. Het is puur persoonlijk maar het is één van die vruchten waar ik kan blijven van eten. En ik vind de pruimen met die mooie purperen kleur en zijn verschillende schakeringen heel mooi.

We speelden met het idee om eens iets speciaal te doen met pruimen en niet het klassieke konijn met pruimen en na wat zoeken in onze archieven en wat experimenteren kwamen we uit bij deze kruidige gazpacho. We begonnen met het testen van een pruim, want vooraleer we konden beginnen, moest ik weten hoe sappig en hoe zoet of zuur de pruimen waren, want dit zou de richting van het recept bepalen. En zo kwamen we uit bij de gazpacho. De pruimen waren heel sappig, zoet en slechts een beetje zuur dus kozen we voor een vanillestokje, wat steranijs, kruidnagels en kardemom om deze gazpacho op smaak te brengen. Tijdens het zoeken vielen we op een oud gezegde van Boerken Kevin (wie kent Boerken Kevin nog trouwens?), namelijk “Wie het zwijn voert met kaneel, is niet echt professioneel”, vandaar dat we er ook nog een kaneelstok hebben bijgedaan.

Ik heb eerst een poging gedaan om de pruimen te roosteren in de oven maar dat was geen groot succes. We kozen dan maar voor de “en papillote” techniek (al cartoccio in het Italiaans). Een niet zo voor de hand liggende techniek voor fruit, maar je krijgt wel een heel goed resultaat. De pruimen worden gestoomd tot ze zacht zijn, samen met de aromaten die al hun delicate smaken loslaten. Gewoon heerlijk.

7121

Wat heb je nodig?

  • ½ kilo pruimen
  • 50 gram suiker
  • 2 kaneelstokken
  • 2 stukken steranijs
  • 1 vanillestokje
  • 2 kruidnagels
  • 6 kardemompeultjes
  • 300 ml water

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Proef een pruim zodat je de sappigheid, zoetheid en zuurtegraad kan inschatten. De pruimen die ik gebruikt heb waren zoet met een lichte toets van zuur, dus heb ik de suiker beperkt tot 50 gram. Indien de pruimen nogal aan de zure kant zijn, mag je de hoeveelheid een beetje suiker verhogen. Maar je kan op het einde er ook nog altijd wat bijdoen.

Duw de vanillestok plat en snij deze over de lengte in zodat je er gemakkelijk de zaadjes kan uitschrapen. Snij de pruimen in twee helften en verwijder de pitten. Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed dooreen.

Neem een grote ovenschaal en bakpapier. Bereid een vel bakpapier dat groot genoeg is voor de pruimen. Giet er de alles op uit en vouw toe zoals een papillote. Zorg dat de zak goed verzegeld is. Zet de braadslede in de voorverwarmde oven en bak gedurende 30 minuten tot de pruimen zacht zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Vis er al de aromaten uit en giet de pruimen en het vrijgekomen sap in een blender. Pulseer tot je een hele gladde puree hebt. Zet de blender nu op de laagste stand en giet er het water in een fijn straaltje in, tot je de gewenste dikte hebt verkregen.

Giet nog eens door een fijne zeef en laat afkoelen in de koelkast tot je klaar bent om op te dienen.

Variaties

Zoals je kan zien op de foto’s heb ik de gazpacho geserveerd in een klein glaasje met een blaadje munt en in een iets dikkere versie als een coulis met een bol roomijs erbij. Vervang de munt eventueel door een paar blaadjes estragon. Je kan van deze gazpacho ook zeer snel een granita maken.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.