Pittige Appelcake

8459

De grote patisserie oorlog

Wie heeft ooit al van ‘de grote patisserieoorlog’ gehoord? Vermoedelijk niet zovelen. En toch was het een echt internationaal conflict dat plaatsvond in 1838 en 1839. Een echte oorlog, alhoewel de titel meer doet denken aan een opera of een gevecht tussen bakkers die elkaar met banketbakkersroom, taarten en soezen bekogelen.

Wat was nu de oorzaak van deze grote patisserieoorlog? In 1838 is er civiele onrust in de toen nog jonge republiek Mexico. Betogingen en gevechten waren schering en inslag. Eén van de slachtoffers van de vernielingen was een Franse patissier Remontel. Zijn winkel in het Tacubaya district van Mexico City werd vernield en hij had voor ongeveer 600.000 pesos schade. De Mexicaanse regering wou niet betalen omdat het bedrag overdreven hoog was voor wat patisserie en Remontel riep de hulp in van koning Lodewijk Filips I van Frankrijk. Die besliste om een vloot naar Mexico te sturen en deze viel op 30 november 1838 de havenstad Vera Cruz aan. De oorlog duurde een zestal maanden, tot er een oplossing voor de oorzaak gevonden werd. Deze oorlog is officieel de geschiedenis ingegaan als ‘Guerre des Pâtisseries’.

Ter herdenking van deze patisserieoorlog maken we een appelcake klaar, ook omdat we in november en december zulke lekkere winterappelen kunnen vinden.  Het wordt een luchtige cake, die lekker vochtig blijft, een lichte citrussmaak heeft en naar kaneel geurt.

Wat heb je nodig?

 • 4 grote appelen naar keuze
 • 1 EL vers geperst citroensap
 • 3 cups bloem
 • 1 ½ theelepel baking soda
 • ¼ theelepel zout
 • 1 1/8 theelepel kaneelpoeder
 • 4 grote eieren
 • 2 cups suiker
 • 1 cup plantaardige olie
 • ½ cup vers appelsiensap
 • 2 ½ theelepel vanilla extract
 • Poedersuiker voor de afwerking

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 175 graden. Beboter een grote rechthoekige cakevorm  (23 op 33 cm) en/of gebruik bakpapier, want de cake gaat goed rijzen.

Schil de appels en sprenkel er wat citroensap over zodat ze niet verkleuren.

We gaan nu eerst de droge elementen mengen in een kom: de bloem, het bakpoeder, het zout en 1 theelepel kaneel.

In een andere kom mengen we de eieren, de kristalsuiker, de olie, het sinaasappelsap en wat vanille extract. Klop goed op.

Nu voegen we de droge bestanddelen bij de natte: het bloemmengsel mag bij het eiersuikermengsel. Meng alles goed dooreen en giet in de beboterde cakevorm. Je kan bijvoorbeeld al de helft van de appels onder het deeg mengen en de rest er bovenop schikken. Strooi er de resterende kaneel over en zet de vorm in de oven.

Nu moet je ongeveer 50 tot 55 minuten geduld hebben terwijl je keuken gevuld wordt met de lekkere geur van gebak en kaneel. Doe even de test met de tandenstoker in het midden van de cake en laat desnoods nog wat verder bakken. Indien de cake klaar is, haal je de vorm uit de oven en laat de cake in de vorm afkoelen. Na een kwartuurtje mag hij uit de vorm en kan je de cake laten afkoelen op een rooster. Nu rest je enkel nog de pittige appelcake in stukken te snijden en af te werken met poedersuiker.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.