Pikante chilisaus

0790

Gastronomie en alles wat daar rond hangt is in en er is altijd wel ergens één of andere competitie. Voor deze competitie moeten we aan de andere kant van de oceaan zijn en wel bepaald in Louisiana, in New Iberia, want daar gaat het Cajun Hot Sauce Festival door. New Iberia was ooit de enige Spaanse nederzetting in Louisiana en is de thuishaven en geboorteplaats van de welbekende tabasco.  De pepers voor tabasco worden sinds jaar en dag op het nabij gelegen Avery Island geteeld. De pepers die voor tabasco gebruikt worden rijpen trouwens op Jack Daniel’s whiskyvaten.

Liefhebbers van pikante sauzen zullen daar in hun nopjes zijn, want er worden maar liefst zeven nieuwe pikante sauzen uit de talrijke deelnemers gekozen, en een Miss Cajun Hot Sauce. Eeuwige roem is voorbehouden voor de beste groene saus, beste pikante saus, beste habanero, beste specialiteit, beste rode saus en de keuze van het publiek.

7797 b

Bij Nullam doen we regelmatig experimenten met pikante sauzen. Neen, met heel pikante sauzen. Probeer dit gerecht niet te maken als je niet vertrouwd bent met pikant, want je moet echt wel weten waar je mee bezig bent. U weze dus bij deze gewaarschuwd, want naast een twintigtal pepers zoals Scotch Bonnet , Thai Bird Eye en Marokkaanse hete pepers hadden we het geluk, een Trinidad Moruga Scorpion van een vriend en hete peperliefhebber te krijgen. Waarvoor dank, Koen Beersmans!

De Trinidad Moruga Scorpion is sedert 2012 de heetste peper te wereld, en heeft dus de Naga Jolokia van de troon gestoten. Als je dus denkt dat tabasco al pikant is, even de volgende informatie: tabasco scoort tussen de 2500 en 5000 eenheden op de schaal van Scoville. De moruga scorpion scoort rond de 1.5 miljoen.

De saus is heel lekker van smaak en past goed bij geroosterd vlees of BBQ. Of je kan ze gebruiken voor Buffalo Wings (zie recept). Door de moruga scorpio blijft er gedurende een paar minuten een felle gloed in je mond hangen. Haal die er uit en je hebt een hele lekkere pikante saus die iedereen kan eten.

Lees eerst nog even de Gouden Tips voor pikante pepers VOOR je begint.

Wat heb je nodig?

  • 20 hete pepers, naar keuze
  • 1 medium ajuin, fijn gesnipperd
  • 3 teentjes look, fijn gesneden
  • 1 EL plantaardige olie
  • Een goede snuif zout
  • 250 ml witte azijn
  • 500 ml water

Hoe maak je het?

Warm de plantaardige olie op in een pan met zware bodem en met een email afwerking. Sauteer de ajuin, look en pepers gedurende 4 minuten. Voeg het zout toe. Dit mag op een redelijk hoog vuur, maar let op voor spatten.

Doe er nu het water bij, verminder het vuur en laat 20 minuten verder sudderen. Roer af en toe eens om. Haal de pan na 20 minuten van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Giet deze massa in de blender en pureer tot een gladde massa. Giet er tijdens het pureren de azijn in een fijn straaltje bij.

De pikante saus is klaar en mag overgegoten worden in gesteriliseerde potten of flesjes. De saus bewaart zeker 6 maanden in de koelkast.

NM.

 

 

© 2016 – 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.