Nullam meets Salvatore Calabrese

9427

De Negroni

Het originele recept van de Negroni is zo goed als een eeuw oud en heeft nog altijd vele fans onder barmannen en Campari-liefhebbers. In 2010 wijdde Imbibe Magazine een nummer aan de 25 meest invloedrijke cocktails van de laatste 100 jaar en de Negroni stond op nummer 10. Paul Clarke, de auteur, ligt Campari aan de basis van het succes van de Negroni. Er zijn tientallen bitters (amari – zie artikel) in Italië, één voor één complexe combinaties van botanische kruiden, maar de smaak van Campari spreekt het meest aan bij het publiek. Voor een perfecte Negroni combineer je de typische smaak van Campari – hij noemt deze de alpha dog grip – met de zachtzoete en licht bittere vermout en de versterkende werking van gin. Deze harmonie resulteert in een cocktail die bitterheid aanvaardbaar maakt bij het grote publiek.

Salvatore Calabrese aka the Maestro

We kunnen niet over één van de meest invloedrijkste cocktails van de laatste 100 jaar spreken zonder het over één van de invloedrijkste mixologisten van de laatste 100 jaar te hebben. Zijn naam is Salvatore Calabrese, bijgenaamd ‘The Maestro’. Salvatore Calabrese heeft al 50 jaar carrière als mixologist achter de rug. Van zijn Classic Cocktails zijn er trouwens al meer dan 1 miljoen boeken verkocht. Hij heeft het record van het maken van de duurste cocktail op zijn naam en was de eerste die Balsamico bij een cocktail deed. En ga zo maar door. Geen braggadocio of gestoef, maar pure feiten. Zijn boeken zijn trouwens heel leuk om lezen, zelfs voor niet mixologisten.

Salvatore Calabrese mixte vorig jaar tijdens de Negroniweek in Milaan trouwens een Negroni met de 3 klassieke ingrediënten die samen een leeftijd van 300 jaar hadden: Campari Bitter en Cinzano Vermouth uit 1920 en Gordon’s Dry Gin uit 1908.

Wij hadden het geluk deze zeer innemende man te mogen ontmoeten en vuurden talrijke vragen op hem af. Hij was een inspiratie voor vele jonge mixologisten en we begrijpen waarom.

Nullam Microwaveum-0224

De goede raad van de Maestro

De Negroni is een cocktail met drie vloeistoffen met een verschillend soortelijk gewicht, waarbij de lichtste, in dit geval de gin, altijd naar boven zal komen. De Maestro geeft dit als goede raad:  “It’s about lifting when you stir it. If there are three different spirits with different weights the light one, which in the case of the Negroni will be gin, will always remain on top. It doesn’t matter how much you stir it. So the stronger flavor of the gin will come forward. So what you do is stir from the bottom and lift. It makes all the difference.

De Negroni Svegliato

En om de Negroni week af te sluiten geven jullie nog een hele speciale versie van de Negroni mee. Svegliato betekent zoveel als het sein om ’s morgens wakker te worden, dus bijvoorbeeld met koffie. De echte Italiaanse mokka koffie wordt dan in een Bialetti gemaakt. Deze Negroni Svegliato in een combinatie van de klassieke Negroni met een mokka koffie, maar de koffie is wel gemaakt met vermouth. De Maestro gebruikt hiervoor de Martini Gran Lusso in plaats van water.

Wat heb je nodig?

  • 3,5 cl Mokka koffie
  • 3,5 cl gin
  • 2 cl Campari
  • 1 theelepel siroop
  • Stukje schil van een appelsien

Hoe maak je het?

Neem een Bialetti en maak koffie zoals je het normaal zou doen, maar gebruik Martini Gran Lusso in plaats van water. Laat de koffie afkoelen en bewaar in de koelkast.

Mix al de ingrediënten voor de cocktail in een mengglas gevuld met ijs en roer om. Giet door een zeef in een glas gevuld met een ijsblok. Versier met een strip appelsienschil.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.