Nieuwe hopcreatie door Jameson & Beerstorming

De afgelopen maanden staken Jameson Irish Whiskey en de Brusselse microbrouwerij ‘Beerstorming’ de koppen bij elkaar en creeërden ze samen een gloednieuw uniek ambachtelijk bier. Na maanden rijpen in de houten vaten (barrel aging) van de bekende Ierse Whiskey is deze creatieve hopcreatie met ongeziene accenten klaar om geproefd te worden en de Belgische brouwerswereld te veroveren. Het is een verhaal in twee delen, dat begint met de Jameson cask Mates.

Jameson Cask Mates

Jameson experimenteert graag met bier. De Jameson Cask Mates zijn een samenwerking tussen Jameson en de Franciscan Wells brouwerij uit Cork. De Jameson whiskey vaten werden uitgeleend aan de Franciscan Well brouwerij om daar onder andere stout bier op te laten rijpen (de Jameson Aged Stout -2013). Dat bier werd een succes en de gebruikte – stout washed – vaten kwamen terug  naar de Jameson distillery om er opnieuw Jameson Irish Whiskey in te laten rijpen. Het resultaat was de Jameson Cask Mates.

Shane Long van Franciscan Wells deed nog een ander experiment met Jameson whiskey casks en dat werd de Jameson Pale Ale (in 2014). Beide bieren wonnen verschillende internationale prijzen.

Beerstorming in Brussels

Beerstorming is brainstorming over beer. In de leuke micro-brewery (75 Alsembergsteenweg, 1060 Sint-Gillis) kan je terecht met jouw bieridee, en zij brouwen het voor jou. En zo ontstond de The Brussels’ Share. Het Beerstorming team uit Brussel bezocht de Jameson distillery in Middleton. Ze staken de creatieve koppen bij mekaar – beer/brainstorming – en Beerstorming kwam terug met een hoop ideeën en drie Jameson Irish Whiskey vaten.

Brussels’ Share

Een whiskeyvat is ongeveer 220 liter en een run van de Beerstorming  microbrouwerij is slechts 70 liter, dus dienden ze ongeveer 9 runs te doen om de drie vaten te vullen. Elk vat kreeg zijn eigen inhoud, slechts één ervan werd de Brussels’ Share.

De naam Brussels’ Share verwijst naar het door whiskyliefhebbers gekende Angels‘ Share, een percentage whisky dat jaarlijks vervliegt bij het rijpen op vat. The Brussels’ Share is een hele frisse explosie in je mond: complex, heel veel smaak en smaken, hop, wat zuur (fruity sour), een toets karamel maar ook abrikoos. Het deed me persoonlijk een beetje denken aan de smaak van tarte tatin met abrikozen.

Whisky en Bier: een match made in heaven!

Deze Brussels’ Share van Beerstorming is een aanrader voor elke bierliefhebber. Het is leuk om zien dat een kleinschalig Belgisch project mag meespelen in de huidige kruisbestuiving met vaten allerhande. En het bewijs dat whisky op bier en bier op whisky werkt. Op deze creatie mogen ze al fier zijn. Ik ben benieuwd naar de twee overblijvende experimenten.

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.

Hello there! Laat ons weten wat je denkt

Een passie voor koken

Nullam Microwaveum wenst jullie een fijne dag. Vanaf 15 november beginnen we zoals elk jaar met cadeautips voor hem en haar. Ben je op zoek naar een speciaal gerecht of recept, kijk dan even in ons archief. Daar staat heel wat in. Blijf verder onze nieuwtjes en avonturen volgen op facebook en like de facebook pagina! Bedankt daarvoor.

%d bloggers like this: