Moeder, waarom reizen wij?

Reizen is hopelijk voor jou ook meer dan strand en zonnecrème. Een belangrijke reden voor mij om te gaan reizen is eens te gaan kijken hoe de mensen leven in andere regio’s, een beetje de alternate reality gaan opzoeken. En het grootste inzicht in een andere cultuur is hun eten en eetcultuur.

Vooraleer ik de trappen van het vliegtuig neerdaal op een vreemde bestemming, heb ik al opgezocht waar en wanneer de lokale markt is. Het is de plaats waar mensen hun geld verdienen, waar ze nieuws en roddels uitwisselen en waar ze naar toe gaan om zich te bevoorraden.

Ik hou van alles wat er op en rond een markt gebeurt, en hoe dieper je je in een markt begeeft, hoe verder je weg gaat van het toeristenbestaan. Hou je ogen open en je steekt enorm veel op hoe mensen leven en overleven. Maar toon respect, een markt is geen speelterrein voor volwassenen, maar het hart en het zenuwcentrum van ’s mensen’s dagelijks leven en broodwinning.

Doe je onderzoek op voorhand en vermijd zo dat je doelloos ronddwaalt of het moet gaan vragen aan de locals die je ofwel niet verstaan of geen tijd hebben voor jou. Als je een foodie bent, is het ook interessant om eerst wat onderzoek te doen naar wat voor lokale delicatessen je kan vinden, bijvoorbeeld via lokale bloggers.

Een andere plaats waar de nieuwsgierige avonturiers ontdekkingen kunnen doen zijn lokale winkels. Je kan perfect met het blote oog afleiden hoe belangrijk bepaalde ingrediënten in de lokale eetcultuur zijn door de hoeveelheid. Bijvoorbeeld, in Italië zullen de pasta’s een ganse rayon innemen, terwijl dat in Polen veel minder zal zijn. Interessante ontdekkingsplaats maar zonder de menselijke intensiteit en interactie van een markt.

Tenzij je een liefhebber bent van all-in resorts of tot in het detail gepande cruises raad ik iedere avontuurlijke gastronomisch nieuwsgierige op zoek te gaan naar eetlokalen waar de locals eten en weg te blijven van de toeristenrestaurants. Blijf weg uit de stadsdelen die aangeraden worden door reisgidsen. Ga een lokale cantina binnen of eet onbekend street food. Of vraag een taxichauffeur om je te droppen aan zijn favoriete restaurant. Zo kan je de leuke adresjes ontdekken.

Uiteindelijk gaat reizen toch om nieuwsgierigheid en avontuur, nieuwe plekjes ontdekken en inzicht krijgen in hoe de mensen leven. En gastronomie speelt daarin een grote rol. Het is door gastronomie dat we connecties maken met vrienden en onbekenden. En je doet gegarandeerd ontdekkingen op deze avontuurlijke trips.

Denk ook aan je volgende familiefeest. Als de wijn de tongen niet losmaakt kan je altijd de conversatie starten met deze opener… heb ik je ooit verteld van toe ik gekarameliseerde kippenpoten heb gegeten in ….

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.