In the Mix Old Pal cocktail

De traditionele nieuwjaarsrecepties zijn voorbij, en dat zijn altijd een goede netwerkevents. En het is ook altijd leuk om een praatje te slaan met een oude kennis of vriend die je al lange tijd niet meer gezien hebt. In het Engels noemt dit een ‘Old Pal’, en laat dit nu toevallig de naam zijn van de cocktail waar we het vandaag gaan overhebben. Een ideale wintercocktail trouwens.

In onze serie  “De 25 meest iconische cocktails” mag de Old Pal niet ontbreken, een cocktail uit de familie van de Negroni en de Boulevardier. Alhoewel de Old Pal overschaduwd wordt door de twee vorige cocktails mogen we deze toch niet over het hoofd zien, zeker omdat rye whiskey aan een soort revival bezig is (zie onze artikelen over de Rye van Biercée en Woodford Reserve). De Old Pal werd oorspronkelijk gemaakt met Canadese rye whisky (in plaats van gin) en droge – dry – Franse vermout (in plaats van zoete – sweet – vermout). De vermout speelt een beetje moderator tussen de twee dominante smaken van de Campari en Rye.

De Old Pal kwam voor het eerst voor in Harry MacElhone’s klassieker uit 1922, het “ABC of Mixing Cocktails”. De Old Pal kreeg zijn naam door dat Harry MacElhone deze creatie opdroeg aan zijn oude vriend – old pal – Sparrow Robertson, een sportjournalist voor de New York Herald in Parijs .

Waarom gebruikte hij Canadese rye whisky? Wel, we zitten in volle Drooglegging (Prohibition). In zijn volgende boek uit 1927 “Barflies and Cocktails” verwisselde MacElhone trouwens de rye voor bourbon en noemde deze cocktail de Boulevardier (zie artikel). En de Old Pal werd een klassieker.

Harry MacElhone is de notoire Ierse bartender en uitbater van Harry’s New York Bar in Parijs (zie foto hieronder), een bar die openging in 1922, waar zovele klassiekers ontstonden en waar zo vele beroemdheden aan de toog hebben gezeten.

Wat heb je nodig?

  1. 4.5 cl Rye
  2. 2.5 cl Campari
  3. 2.5 cl Droge Vermout
  4. Zeste van een appelsien

Hoe maak je het?

Ik heb geen Rye gebruikt in mijn versie, maar de Founder’s Reserve Single Malt Graanjenever 12 years old van stokerij De Moor uit Aalst. Het is een 12 jaar oude single malt graanjenever van 43%, traditioneel dubbel gestookt uit 100% mout in koperen alambiek die daarna nog eens 12 jaar gerijpt heeft op gebruikte Franse eiken wijnvaten. En ik heb de Campari vervangen door de Bitter van Biercée (zie artikel)

Doe de drie bestanddelen in een cocktailshaker. Voeg er ijs bij en shake goed. Giet de inhoud van de shaker in een coupevormig cocktailglas en versier met een stukje zeste van appelsien.

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.