In the Mix The Levitating Monk cocktail

Wat is levitatie?

De levitatie is een fenomeen waardoor een lichaam of eender welke massa zich van de grond losmaakt en zweeft in de lucht, zonder mechanische hulp, voor een onbepaalde tijd. Dit fenomeen komt uit de wereld van het occultisme. Niet dat we daar iets gaan zoeken zijn, maar The Levitating Monk is nu eenmaal de officiële naam van deze gesofisticeerde cocktail.

Mount Gay Rum

We hebben de bestanddelen een beetje aangepast naar onze smaak door de Mount Gay Extra Old Rum te gebruiken. Ik blijf dit een fantastische en superieure rum vinden, niet alleen om gewoon van te sippen maar ook om in de betere cocktails te verwerken. Maar voor mij mag je ook de Black Barrel of een andere rum gebruiken.

Het tweede bestanddeel is porto. We kozen voor de 10 jaar oude verrukkelijke tawny port van Churchill’s Graham.  Ga gerust voor een oude stevige porto.

Verjus

Het derde bestanddeel ligt al iets minder voor de hand, namelijk verjus. Verjus bestaat al sinds de middeleeuwen en was toen een smaakmaker. Je maakt verjus door onrijpe druiven te persen en het sap een paar dagen te laten gisten. Verjus is maar een dag houdbaar en verdween redelijk snel van de markt. Als je geluk hebt kan je ergens in de Périgord mogelijks wel een fles op de kop tikken. Heb je geen verjus, dan ga je net zoals ik wat gaan experimenteren. De smaak van verjus is nog scherper dan citroensap of azijn, maar ik wou geen pure azijn gebruiken, want dan heb je de herkenbare druivensmaak niet. Dus heb ik blauwe druiven geperst en het sap aangelengd met aceto balsamico di Modena bianco, tot ik een wat scherpe, zure vloeistof had. Begin met een paar druppeltjes en voeg toe tot je de juiste smaak te pakken hebt.

Wat heb je nodig ?

  • 60 ml Mount Gay Extra Old XO
  • 30 ml Churchill’s Tawny Port 10 years old
  • 2 druppeltjes Angostura bitters
  • verjus
  • strips van de schil van een appelsien
  • 3 gouden rozijnen

Hoe maak je het?

Vul je shaker met ijs en giet er de rum en de porto in en een paar druppeltjes angostura. 15 seconden shaken. Zet je glazen klaar en doe in elk glas een theelepeltje verjus. Je hebt niet veel verjus nodig maar het is wel de moeite: het verrijkt de rijke en intense smaak van de XO rum en porto en geeft een subtiele zoete toets aan de cocktail.

Roer even met een barlepel, zodat de verjus zich verdeelt over het glas. Giet dan de rum-porto mix door een zeef in de glazen. Plooi de strip appelsienschil boven het glas zodat de oliën terecht komen in je cocktail. Doe in elk glas een strip appelsienschil en drie rozijnen.

Geniet ervan,

NM.

© 2016 – 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.