In the Mix: de Rabarber Mimosa

4574

De herkomst van rabarber

De eerste tekenen van rabarber dateren uit China van 2700 jaar voor onze jaartelling, waar rabarber eerst gekweekt werd voor zijn geneeskundige kwaliteiten (zoals trouwens zoveel andere planten en kruiden). De naam rabarber zou afgeleid zijn van Rha, de oude naam van de rivier de Volga, waar rabarber weelderig tierde. Ook de Grieken kenden rabarber, een plant die van de Bosporus kwam, de zeestraat die Azië van Europa afscheidt. En zo komen we bij de handel in die tijd en de reden waarom rabarber tot bij ons is geraakt. De toenmalige handelaars uit Venetië brachten het mee van hun reizen naar het Verre Oosten – Marco Polo sprak al over rabarber tijdens zijn reizen naar China – en zo werd rabarber al heel vroeg in onze regionen door apothekers gebruikt. En in 1778 werd het voor het eerst als ingrediënt in de keuken gebruikt.

De Rabarber Mimosa

Tijdens de warme zomermaanden zijn we dikwijls op zoek naar originele en lekkere cocktails: niet te zoet, fris en een beetje zurig. We maken een alternatieve Mimosa – niet met vers geperst appelsiensap maar met siroop van rabarber – een cocktail op basis van diezelfde siroop en een mocktail, de niet alcoholische versie.

Hoe maak je siroop van rabarber?

We beginnen met de siroop van rabarber. Ik maak die meestal van grote hoeveelheden van rabarber, maar hieronder volgt de omrekening voor ongeveer 4 stelen rabarber.

Wat heb je nodig?

 • 4 stelen rabarber, in stukken van ongeveer 2 cm gesneden
 • 200 gram suiker
 • 200 ml water
 • 1 vanillestok
 • 2 takjes munt

4568

Hoe maak je het?

Alle ingrediënten mogen in een sauspan. Snij de vanillestok open, zodat de zaadjes vrijkomen. Breng aan de kook op een middelhoog vuur en laat gedurende 10 minuten koken, en tot de rabarber zacht geworden is.

Haal van het vuur en voeg er de verse muntblaadjes aan toe en laat afkoelen. Ik heb de siroop het liefst zonder pulp dus ga ik ze filteren. Let op, de siroop moet siroop zijn, dus dik en stroperig. Indien ze te waterig is, laat ze dan nog wat inkoken.

De Rabarber Mimosa

Verdeel de siroop over champagneglazen en vul bij met Prosecco. Ik koos voor de nieuwe Prosecco in het zomergamma van Delhaize, de Anna Perenna Brut DOC. Anna Perenna was een Romeinse godin van het voorjaar, met eigen feestdag op 15 maart (via Flaminia ad lapidem primum), die stond voor gezondheid, lang leven en hernieuwing, en het verbinden van het verleden met het heden, een beetje zoals we hier bij Nullam doen. Ze heeft ook haar eigen fontein, die trouwens pas in 1999 onder een ondergrondse parking in Rome werd ontdekt. De fontein is trouwens van onschatbare geschiedkundige waarde aangezien het de eerste is met opschriften gewijd aan een god (Abraxas) en zijn nimfen (Nymphis Sacratis Annae Perenna). Als je trouwens door de straten van Rome kuiert zal je heel veel verwijzingen naar deze dame terugvinden.

Een heel lekkere Prosecco trouwens, en het bewijs dat de Italianen eindelijk op kwaliteit gaan inzetten in plaats van op kwantiteit.

De Rabarber Fizz

Wil je een iets steviger versie van je cocktail met een hoger alcoholgehalte, dan hebben we deze Rabarber Fizz, op basis van gin en Prosecco en vers geperst citroensap voor een friszure toets. Een neutrale London Dry gin is hiervoor het best geschikt.

Wat heb je nodig? Voor 6 cocktails

 • 8 delen gin (bvb Bulldog)
 • 9 delen rabarbersiroop
 • 12 delen Prosecco
 • 100 ml vers geperst citroensap
 • ijsblokjes
 • Strips van citroenschil voor de afwerking

Hoe maak je het?

Vul je cocktailshaker met ijsblokken en en doe er alle bestanddelen in. Even opschudden en de inhoud verdelen over de glazen. Werk af met een strip citroenschil en een vers muntblaadje.

Rabarber Fizz Mocktail

Ook bij Nullam zijn de solden begonnen, vandaar 3 drankjes voor de prijs van één. Laat de gin en de Prosecco weg en vervang deze door spuitwater en je hebt een verfrissend, sprankelend en mooi roze niet-alcoholisch drankje voor de allerkleinsten of voor de BOB’s.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.