In the Mix Cold Brewed Coffee Negroni

Onze cocktail van de dag is een cold brewed coffee Negroni. Er staan al verschillende versie’s van de Negroni op onze website (zie Archief), maar voor deze versie gaan we de gin vervangen door de in onze Mizudashi koud gebrouwen koffie (zie artikel).  Een Mizudashi is een glazen kan met filterhouder van Hario, de Japanse specialist in glazen parafernalia voor koffieliefhebbers.  De Mizudashi is speciaal geschikt voor het traag en koud brouwen van koffie. Mizudashi is een ‘Cold Brew’ techniek waarbij je vanaf de start koud water gebruikt in plaats van warm water. Het brouwproces duurt lang en precies door dit langzame proces komen de smaken van de koffie vrij. Je krijgt een hele milde, fluwelen en zelfs lichtzoete smaak (wat de normale smaak is van koffiebonen) met weinig of geen bitterheid. Je vermijdt daardoor de oxidatie door de hoge temperatuur en dus minder tannine en minder cafeïne. Het zijn vooral die laatste twee die de bitterheid van koffie veroorzaken.

We hebben een beetje geëxperimenteerd met de hoeveelheden koffie en water om een meer geconcentreerde koffie te krijgen. En deze koffie zal de gin vervangen in de Negroni. Een klassieke Negroni wordt gemaakt met gelijke delen gin, Campari en vermout, maar hier gaan we de dosis koffie verhogen tot 1 1/2 maatje.Voor de rest volgen we de klassieke receptuur van de Negroni, met Campari, want Campari en koffie gaan wonderwel goed samen. De bittere tonen van de Campari vermengen zich met de milde, aardse smaken van de koffie. Een heel geslaagde Negroni.

Wat heb je nodig?

  • 1 1/2 deel cold brewed coffee
  • 1 deel Campari
  • 1 deel rode zoete vermout (Vermouth del Professore rosso)
  • een stukje appelsienschil

Hoe maak je het?

Giet de verschillende bestanddelen in een mixing glas gevuld met ijsblokken. Belangrijk is de verwatering en de koeling. Dus goed roeren met een barlepel. Dan door een zeef in het glas gieten en pas dan eventueel nog een ijsblokje toevoegen. Serveer de  Negroni bij voorkeur in een tumbler of laag cocktailglas. Neem een stukje appelsienschil en kneus dit boven je glas zodat de etherische oliën vrijkomen boven de drank. En doe er dan het stukje schil bij.

CinCin,

NM.

© 2016 – 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.