In the Mix: Cocktail met Bourbon, munt en zwarte thee limonade

4558

De weergoden zijn ons niet goed gezind maar met een beetje geluk krijgen we nog een mooie zomer en nazomer. Heb je één of ander tuinfeestje gepland of krijg je een groep vrienden op bezoek voor een BBQ, dan hebben we voor jou deze snelle en verfrissende cocktail op basis van zwarte thee, munt en bourbon. Want geen paniek, in minder dan 30 minuten heb je genoeg vloeistof voor een grote bende.

Hou je niet zo van bourbon of je hebt geen bourbon in huis, rum is ook heel goed en zelfs met vodka en gin kan je dit drankje maken.

De basis is een limonade die we maken op basis van een lichte suikersiroop, een infusie van zwarte thee en verse muntblaadjes en vers geperst citroensap. Dit is de basisversie, maar wil je nog een beetje spelen met smaken, dan kan je fijn gesneden stukjes verse gember (ongeveer 5 cm) bij het infuus van zwarte thee en munt doen. Gooi ze niet weg, want je kan ze als versiering gebruiken. Verwerk eventueel ook wat honing.

De drie vloeistoffen worden gemengd en verdund met koud water. Mocht je de smaken nog te sterk vinden, kan je altijd wat honing toevoegen.

Wat heb je nodig?

  • 200 gram suiker
  • 8 zakjes zwarte thee
  • Verse muntblaadjes en wat extra voor de versiering
  • 375 ml vers geperst citroensap (of limoensap)
  • Bourbon, rum, vodka of gin

Hoe maak je het?

We beginnen met de suikersiroop. Doe de suiker met ongeveer 250 ml water in een klein pannetje. Zet op een klein tot middelmatig vuur tot de suiker is opgelost. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Verwijder van het vuur en laat afkoelen.

Vervolgens maken we de infusie van zwarte thee. Breng 1 liter water aan de kook. Voeg de theebuideltjes bij het water, samen met de verse muntblaadjes. Haal van het vuur en laat ongeveer 15 minuten trekken. Wil je een minder sterke infusie dan verminder je gewoon de tijd. Filter door een zeef en duw de vloeistof uit de zakjes. Deze mogen nu in de vuilbak. Laat tot kamertemperatuur afkoelen.

Wanneer afgekoeld mag je de suikersiroop en het vers geperst citroensap erbij doen. De limonade is nog heel sterk geconcentreerd, dus gaan we ze nog wat verdunnen met koud water. Begin met 500 ml, controleer de smaak en voeg tot 1 liter koud water bij. Giet de munt en zwarte thee limonade in flessen en bewaar in de koelkast.

Je kan deze limonade natuurlijk zo drinken maar wij gaan er een verfrissende zomerse cocktail van maken.

De ‘chilled’ bourbon zwarte thee limonade cocktail

Doe wat verse muntblaadjes in een glas. Kneus de blaadjes met een stamper, een houten lepel of een ander geschikt voorwerp zodat de oliën vrijkomen. Doe hierop voldoende ijsblokjes (of crushed ice) en een shot bourbon. Vul aan met de gekoelde limonade, roer even en je hebt een ideale en snelle cocktail voor een tuinfeest met vrienden of familie.

NM.

 

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.