In the Mix : Aperol Spritz

6320

We sluiten de zomervakantie af met een puur dorstlessende aperitief, een echte opkikker  na een dagje zonnen. De Aperol Spritz is een zeer populaire aperitivo in Noord-Italië, meer specifiek in de Veneto regio en aan het Gardameer:  licht in alcoholgehalte (11%), verfrissend en een fel oranje kleurtje. Koppel daaraan een blitze marketingcampagne die zich ook naar de jeugd richt, en je hebt de formule voor een succesverhaal: de Aperol Spritz was geboren. Aperol is een oranjekleurige Italiaanse aperitieflikeur, wat bitter van smaak zoals Campari maar zoeter, met toetsen van appelsien, gentiaan, rabarber en wat aromatische kruiden.

Een spritz is een combinatie van Aperol, prosecco en spuitwater, geserveerd on the rocks en versierd met een schijfje appelsien. Deze sprankelende cocktail heeft een perfect evenwicht van zoet en bitter. Je kan hem ook maken met Campari, maar de Aperol versie is minder alcoholisch en ‘flashier’.

Spritz

De Veneto regio was vroeger onder Oostenrijks bewind, vandaar dat er nogal wat Duitse termen in het dagelijks gebruik zijn terug te vinden. Spritz, Spritzer en Gespritz zijn afgeleid van het werkwoord spritzen,  en verwijzen naar het Oostenrijkse gebruik om water bij de wijn te doen, omdat ze hem te zwaar vonden.

Wijn of likeur, aangevuld met spuitwater vind je ook in het zonnige Kroatië terug, nog een land dat onder invloed van de Oostenrijkers stond: bevanda is rode of witte wijn aangevuld met plat water en gemišt is witte wijn gemengd met spuitwater.

6335

Wat heb je nodig?

  • Prosecco
  • Spuitwater of soda
  • Aperol
  • schijfje sinaasappel

Hoe maak je het?

Ideaal is de 3-2-1 formule, maar iedere barman geeft er wel zijn eigen toets aan. Neem een groot glas, doe er wat ijsblokjes in en vervolgens 3/6 Prosecco, 2/6 Aperol en 1/6 spuitwater en versieren met een
schijfje sinaasappel.

Cin cin,

NM.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.