In the Mix : Aperol Spritz pimped

4739

De Aperol Spritz is een puur dorstlessende aperitief, een echte opkikker na een dagje zonnen. Aperol Spritz is een zeer populaire aperitivo in Noord-Italië, meer specifiek in de Veneto regio en aan het Gardameer: licht in alcoholgehalte (11%), verfrissend en een fel oranje kleurtje. Koppel daaraan een blitze marketingcampagne die zich vooral naar de jeugd richt, en je hebt de formule voor een succesverhaal: de Aperol Spritz was geboren en gekend over gans Europa. Aperol is een oranjekleurige Italiaanse aperitieflikeur, wat bitter van smaak zoals Campari maar zoeter, met toetsen van appelsien, gentiaan, rabarber en wat aromatische kruiden.

Spritz

Een spritz is een combinatie van Aperol, prosecco en spuitwater, geserveerd on the rocks en versierd met een schijfje appelsien. Deze sprankelende cocktail heeft een perfect evenwicht van zoet en bitter. Je kan hem ook maken met Campari, maar de Aperol versie is minder alcoholisch en ‘flashier’.

De Veneto regio was vroeger onder Oostenrijks bewind, vandaar dat er nogal wat Duitse termen in het dagelijks gebruik zijn terug te vinden. Spritz, Spritzer en Gespritzt zijn afgeleid van het werkwoord Spritzen, en verwijzen naar het Oostenrijkse gebruik om water bij de wijn te doen, omdat ze hem te zwaar vonden.

pimped up-1

Pimped Up Aperol Spritz

Sommige vinden deze Aperol Spritz echter nog te zoet en daarom zijn we gaan kijken hoe deze sprankelende cocktail konden pimpen om hem iets meer kick te geven. Aroma’s toevoegen aan alcohol is trouwens één van mijn favoriete bezigheden.

We hebben een flesje gevuld met Aperol en er een halve rode peper in gedaan, met zaadjes en zaadlijsten. We hebben hiervoor dezelfde soort rode chilipeper gebruikt als voor de OBEY vodka, pikant maar niet overdreven. Nu komt het erop aan om de chilipeper te laten trekken, voldoende lang zodat hij zijn hitte afgeeft en niet te lang dat het overweldigend wordt. Begin met de chili 10 minuten in de Aperol te laten trekken. Controleer na 10 minuten de smaak en laat nog 5 minuten langer trekken. Controleer terug de smaak, en indien niet goed, laat telkens 5 minuten langer trekken.

Over smaken valt natuurlijk niet te twisten, maar ik zocht naar een lichte tinteling veroorzaakt door de chilipeper en een licht gewijzigde smaak van de Aperol. En na 15 minuten de chilipeper te laten trekken had ik deze verkregen. Rest nog de chilipeper te verwijderen en de vloeistof te filteren en je kan deze gepimpte Aperol nog maanden bewaren. Ik ben benieuwd naar je eerste ervaring met de gepimpte Aperol Spritz.

Wat heb je nodig?

  • Prosecco
  • Spuitwater of soda
  • Aperol of gepimpte Aperol
  • schijfje sinaasappel
  • chilipeper

Hoe maak je het?

Ideaal is de 3-2-1 formule, maar iedere barman geeft wel zijn eigen toets aan deze cocktail. Neem een groot glas, doe er wat ijsblokjes in en vervolgens 3/6 Prosecco, 2/6 Aperol en 1/6 spuitwater en versieren met een
schijfje sinaasappel.

Cin cin,

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.