Meet the Bishop

6692

Bishop’s Gin is een ode aan de buitenissigheid, een ontmoeting met een magische wereld van verbeelding waarin alles kan gebeuren. Een buitengewoon distillaat dat is ontsproten uit de onnavolgbare vakkennis van zijn scheppers. Een kwintessens van gin, die verder gaat dan ooit toveren. De interesse van Nullam was gewekt en wij gingen de nieuwe gin proeven in Hortense in Brussel. Het is een volle ronde back to basics gin, met een intense nadronk. Het eerste waaraan ik dacht was dat dit een perfecte gin is voor de klassieke Dry Martini. Maar je kan er veel meer mee doen (zie verder).

Het imaginarium van John Ponet

Bishop’s symboliseert het levensverhaal van John Ponet, geordineerd bisschop van Winchester in 1551, van anticonformisme, zin voor avontuur en vernieuwing. Deze ecclesiastische Engelse Master of Arts in Cambridge uit de zestiende eeuw was een enthousiast levensgenieter en vrijheidsstrijderen één van de eerste protestanten die ijverden voor een grotere toegeeflijkheid en meer bewegingsvrijheid voor geestelijken. Hij was voorstander van het huwelijk voor priesters; wat niet zonder gevolg… en zonder nageslacht bleef: de afstammelingen van Ponet zijn daar vandaag de dag het bewijs van.

Op het wapenschild van de bisschop John Ponet staat een Pelikaan die zich opoffert voor zijn kleintjes, door het bloed uit zijn hals te laten stromen. Zijn lijfspreuk was “Morior Pro Meis” (Voor mijn geliefden zal ik sterven).

6739

Bishop’s Gin brengt hulde aan deze uitzonderlijke figuur en Ponet Spirits neemt het familievaandel over van zijn afstammelingen die in 1763 een jeneverstokerij oprichtten in Hasselt; in het merkembleem vinden we de Bishop en de Pelikaan terug, die beiden het leven en de dapperheid belichamen.

Bishop’s Gin draait de Wet van Murphy resoluut de rug toe en huldigt een wereld waarin “alles wat goed kan uitdraaien, sowieso op een feestje zal uitdraaien”. Een leuze waarvan John Ponet, de beleerde en verlichte Bishop, zijn levensleuze maakte.

Bishop’s Gin is een verhaal in 3D, een maffe wereld onder een vergrootglas, een tegengif voor al wat banaal is. Elk glas brengt onze bovennatuurlijke kracht en ons geweldig vermogen om door middel van humor aan een al te strikte wereld te ontsnappen naar buiten.Het is dat vleugje waanzin, dat Alice meevoerde, een gekostumeerd konijn achterna, het is koningin Elizabeth die Lucy in the Sky with Diamonds neuriet, de zinsbegoocheling van Magritte en het absurde van Monthy Python. Bishop’s Gin is, in één woord, de belichaming van Unicornity, die essentie waarmee vrijdenkende geesten verder zien dan eerste indrukken en conventies, en zich in het spectaculaire, onverwachte storten.

Bishop’s drinken is ontsnappen aan eentonigheid en conventionaliteit, een duik in het wijze maar knotsgekke imaginarium van John Ponet, de verrassende ontdekking dat ware smaak eerst en vooral de smaak van vrijheid is.

Artisan spirit maker Ponet Spirits, bezieler achter Bishop’s Gin

Bishop’s Gin is de eerste creatie van Ponet Spirits, die zelf het resultaat is van een ontmoeting: die van een familie-erfenis met ongebreidelde creativiteit.

6737

Thierry Ponet, onstuitbaar ondernemer die al jaren heen en weer laveert tussen België, Frankrijk en Londen, tussen financiën en handel, wilde de banden weer aanhalen met zijn familieverleden: de Engelse Bisschop John Ponet enerzijds; de jeneverstokerij in Hasselt, in 1763 opgericht door zijn familie, anderzijds.
Bij de familie Ponet zijn vrijheid van denken en de liefde voor goede, geestrijke dranken aangeboren, en het is Thierry’s beurt om daar zijn steentje aan bij te dragen en een partnership aan te gaan met Matthieu Chaumont, die zelf het bestuur voert over Hortense, een illustere cocktailbar in het Brusselse.

MATTHIEU CHAUMONT, stoutmoedige en betrokken bartender.
Na zijn Master in Management houdt hij zich bezig met communicatie en projectbeheer in de gastronomische sector. Zijn passie voor koken en zijn wil om voortdurend bij te leren leiden hem naar de functie van Sales Manager bij een verdeler van vis, vlees, fruit en groenten voor chef-koks op zoek naar hoogwaardige producten. In 2012 beslist hij zijn scheppingsdrang en passie voor het vak aan te wenden om Hortense, Spirits & Cocktails te openen; een plek waar het genoegen van de goede smaak centraal staat, een rariteitenkabinet in hartje Zavelwijk. Is hij kok, kruidendokter, scheikundige? Mathieu benadert het creëren van cocktails zoals een chef-kok zijn gerechten benadert, op het ritme van de seizoenen en met het beste wat ze voortbrengen.

Ontstaan aan de bar van Hortense

Het is trouwens aan de bar van Hortense, dat hun onafwendbare ontmoeting plaatsvindt. De plannen voor Bishop’s Gin zien het licht.
Beiden zijn ze doordrongen van die scheppingsdrang, van die zin voor het unieke, beiden zijn ze doordrijvers en perfectionisten; dus beslissen ze beroep te doen op de meester van gin om hun elixer te distilleren.

Thierry-Matthieu

CHARLES MAXWELL is één van de beste en meest gerespecteerde distilleerders uit de 8ste generatie van een grote familie, die zich aan de beste geestrijke dranken van Engeland wijdt. Begeesterd door het verhaal van Bishop’s, stemde hij in het team te komen versterken om deze London Dry Gin te stoken!

London Dry Gin, wasmedat? 

London Dry is Gin op zijn best, een ware dinosaurus onder de geestrijke dranken. Een London Dry Gin moet aan meerdere vereisten voldoen: volledig met natuurlijke ingrediënten bereid zijn, overheersende aroma’s van jeneverbes hebben, de planten en bessen moeten gelijktijdig worden gedistilleerd en kunstmatige aroma’s, zoetmiddelen en kleurstoffen zijn niet toegestaan. Georkestreerd door de beste vakmensen is het resultaat van dit stookproces een gin, waarin alle rijke aroma’s volledig tot ontplooiing komen.

6676

Bishop’s Gin, een kwestie van smaak

Als Bishop’s Gin uniek is, is dat niet zozeer omwille van de levensopvatting waar hij voor staat, maar vooral omwille van zijn unieke persoonlijkheid in de mond: een samengaan van negen etherische gewassen die mekaar ontmoeten, met Oost- Indische Kers, bijzonder geliefd bij chef-koks. Haar zowel florale als pittige smaak brengt alle ingrediënten van de compositie in evenwicht en bewerkstelligt er een smaakharmonie, die de meest kritische fijnproevers kan bekoren.

De jeneverbes komt de Oost-Indische Kers plagerig uitdagen met zijn poederige geur en lichte bitterheid, en krijgt handig tegengewicht van de exotische frisheid van citroengras en amandel.

Het is in dat evenwicht, dat het vernuft van Bishop’s besloten ligt; deze onbeschroomde gin swingt even goed met tonics, in cocktails, als met andere geestrijke dranken en hij bedwelmt eenieder, die zich in zijn curieuze universum wil onderdompelen.

Een vrijgevochten, levendige en vrolijke gin, die lak heeft aan conventies en oppervlakkigheid, een genie dat niet in een fles opgesloten zit, een briljante Aladdin Sane die – onder alle omstandigheden – de wijze vraag stelt: wat zou de Bisschop doen? Een waar mantra voor een kleurrijk en smakelijk bestaan.

Men moet Bishop’s Gin zien als de antithese van gecompliceerdheid, als een ongedwongen genoegen dat overal genoten kan worden; in een bar, op een terras, in een sterrenhotel, een hut, een iglo, een wigwam, overal, zolang men er zich maar thuis voelt. Blijf nieuwsgierig en Bishop’s zorgt voor het spektakel.

6780

Le Bishop’s Negroni 

Een reislustige cocktail, die heen en weer slingert tussen Roman Holiday en Swinging London.

  • 3cl rode Franse Vermout (vermouth)
  • 2cl Cynar
  • 3cl Bishop
  • 1 bloem van Oost-Indische Kers
  • 4 peperbolletjes

In een mengglas, overgieten in een whiskyglas.

Praktische informatie

Bishop’s Gin
London Dry Gin – 70 cl
Vanaf 39€
Verkrijgbaar bij alle goede drankenhandelaars. België & Luxemburg.

Facebook: @bishopsgin1

Twitter: @bishopsgin

Instagram: @bishopsgin

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.