Mediterraans stoofpotje van zoete aardappel en kikkererwten

nullammicrowaveum-1505

Comfort Food

Na de zomerperiode wacht ik met ongeduld op de intrede van de echte winterse groenten, zoals onder andere paddenstoelen, wortelgroenten en kolen. Gedaan met slaatjes en welkom aan stoofpotjes en dampende soepen. En in de winter heb ik dan soms zin in zomerse smaken. Ik kan het ook niet verklaren maar het is nu eenmaal zo. Dus kozen we vandaag voor winters comfort food met een zuiderse en zomerse toets.

Elke kok en hobbykok zal zijn eigen definitie hebben van wat Mediterraans comfort is maar de rode draad zijn toch de regionale smaken die deze gerechten herkenbaar maken.

Selezione del Maestro van Elvea

De basis van dit vegetarisch recept is een risotto van geparelde gerst waaraan we ingrediënten toevoegen om het een zuiderse toets te geven. Pas het recept aan volgens je eigen creativiteit of met wat je in je koelkast vindt. Ik gebruikte een Italiaans topprodukt met een Antwerps-Belgische link, namelijk Passata di datterini van Elvea. De naam Elvea komt eigenlijk van de afkorting LVA, Luigi Vitelli Angri, de man die het bedrijf oprichtte. Hij veranderde de naam ‘LUIGI VITELLI en zonen’ tot Elvea in 1945. Na de bevrijding startte in België het transportbedrijf L. Ghemar met de distributie en het transport van de Elvea tomaten. Dit gebeurde op grote schaal waardoor er ook bijhuizen werden opgericht en één daarvan bevond zich in Antwerpen. Angri is een klein stadje tussen Salerno en Napels en daar is nog steeds het hoofdkantoor van Elvea.

nullam-microwaveum-1521

In het kader van de 130ste verjaardag lanceert Elvea de limited edition reeks Selezione del Maestro die niet alleen exclusief is, maar ook beperkt in aantal. Selezione del Maestro bestaat uit vier tomatenproducten van topkwaliteit die een nog intensere en volle smaak hebben. De gebruikte tomaten werden onder de Italiaanse zon met extra liefde geplukt en met zorg verpakt in hersluitbare bokaaltjes. Het assortiment bevat Passata di datterini, dubbel tomatenconcentraat, gele gepelde Datterini tomaten en rode gepelde Datterini tomaten, zowat in alle supermarkten verkrijgbaar.

Wat heb je nodig? voor 2 personen

  • 2 zoete aardappelen
  • 200 geparelde gerstkorrels
  • 1 rode ajuin
  • 2 teentjes look
  • 1 courgette
  • 1 blok kikkererwten
  • ½ liter groentenbouillon
  • 1 bokaaltje Elvea Passata di datterini of rode gepelde datterini tomaten
  • Zongedroogde tomaten
  • Zwarte olijven

Hoe maak je het?

We beginnen met de risotto van geparelde gerst. Stoof de fijn gesnipperde ajuin en look aan in een lepel olijfolie. Voeg er dan de in egale stukken zoete aardappel bij en de kikkererwten. En als laatste wat Elvea Passata di datterini of rode gepelde datterini tomaten, volgens je voorkeur. Net zoals een risotto heeft dit gerecht vloeistof nodig dus we gieten er op regelmatige basis wat groentenbouillon bij. Laat dit nu rustig garen.

Snij de zucchini in gelijke stukken en bak deze krokant aan in wat olijfolie. De gebakken stukjes courgette mogen op het laatste moment bij de gerstkorrels en zoete aardappel.

Op het einde kan je wat zwarte olijven en of zondgedroogde tomaten bijdoen. Kontroleer de kruiding en pas aan volgens smaak.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.