Marmelade

1974

National Marmalade Week

Op zaterdag 2 maart ging in het Verenigd Koninkrijk de National Marmalade Week week van start, dit voor het 8ste jaar op rij. De Dalemain Marmalade Awards & Festival loopt van 2 tot 9 maart in het wondermooie en idyllische Lake District in Cumbria. Een week die volledig in het teken staat van confituur en marmelade, één van de culinaire iconen van het VK.

sidebar_Marmalade_AwardsNaast het in ere houden van een traditie gaat de opbrengst van dit event naar een goed doel (Hospice at Home & Action Medical Research). Het thema dit jaar is ‘Go Orange‘, en er wordt gevraagd aan restaurants en deelnemers om iets te doen rond de befaamde orange marmalade.

Dit evenement promoot het zelf maken van authentieke, lekkere en goed kwaliteit marmelade en alles daar rond, zowel voor de industrie als voor families, kinderen, kookscholen en kookclubs, enzovoort. Verschillende prijzen zullen worden uitgereikt, onder andere voor de meest originele marmelade die van generatie tot generatie werd doorgegeven. De jaarlijkse Awards zijn niet gericht op de industrie maar op iedereen die een lekkere confituur of marmelade kan maken. De toegang is volledig vrij en het is een echt familieuitstapje. En ben je niet echt geïnteresseerd in marmelade kan je nog altijd het mooie Dalemain Mansion en de historische tuinen bezoeken (zie de website).

http://www.dalemain.com/mansion.htm

Het woord marmelade zelf komt van het Portugese marmelada, wat confituur van quince (marmelo) betekent. De eerste marmelade van appelsien stond al in 1677 in een kookboek uit Engeland beschreven, want dat land heeft natuurlijke een grote en lange confituurtraditie. Toen werd het nog niet als beleg gebruikt, maar eerder een aanvulling van rijstpudding of beenmerg. Pas veel later werd het een beleg voor krokante toast. En dat is mijn favoriete ontbijt: een heerlijk ruikende espresso met krokante, knapperige toast, belegd met marmelade van sinaasappel. De dag zo beginnen is een waar plezier.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.