In maple syrup geroosterde pompoen

Met een pompoen kan je alle kanten uit in de keuken, zowel in zoete als in hartige gerechten. Er is niet alleen de traditionele pompoensoep of de pompoentaart maar stukjes geroosterde pompoen kan je bijvoorbeeld ook verwerken in een slaatje met onder andere groene linzen en afgewerkt met geroosterde pompoenzaadjes. Maar pompoen combineert kwa smaak ook goed met geitenkaas.

In ieder geval starten we met het moeilijkste deel, namelijk de harde pompoen in stukken doen.  Na een kort maar hevig gevecht met gevaar voor lijf en leden heb ik de pompoen toch in stukken gekregen. De volgende stap is de schil verwijderen en de pompoen in ovenklare stukken verdelen. Want ik ga de pompoen gewoon in de oven roosteren en als bijgerecht serveren bij een gebraad. We gaan er echter eerst wat smaakmakers aan toevoegen, die voor een diepe toets zorgen en er voor zorgen dat we een lekkere gekarameliseerde versie verkrijgen: verse tijm en allspice (of jamaica peper), dat zorgt voor de diepe, ietwat vurige smaak. We mengen de stukken pompoen met de twee kruiden en overgieten ze met olijfolie en maple syrup, voor de wat zoete toets. De suiker in de maple syrup zorgt voor de mooie karamelisering in de oven en het zoete van suiker geeft de pompoen een meer aromatische smaak. Perfect voor dit bijgerecht of indien je de resterende stukken later wil verwerken in een andere gerecht.

Wat heb je nodig? 

  • 2 EL maple syrup – met dank aan Little Charlie’s Sugarbush uit Jay Peak (Vermont).
  • 2 EL olijfolie
  • 2 EL verse tijm
  • 1/2 theelepel allspice (Jamaica peper) in poedervorm
  • 1 pompoen

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op maximum 200 graden. De temperatuur is indicatief en ook afhankelijk van je oven, maar we willen een karamelisatie door de suiker in de maple syrup aan hoge temperaturen bloot te stellen, maar geen verbrande suiker.

Snij de pompoen in beetgare stukken en verspreid deze over een braadslede. Neem een kommetje en meng de olijfolie, maple syrup, de fijn gesneden verse tijm en de allspice. Giet de helft over de pompoenstukjes, kruiden met peper en zout en zet de braadslede in de oven.

Na 20 minuten giet je de rest van de vloeistof over de pompoen en laat je alles nog 20 minuten verder garen. Pas desnoods de temperatuur van je oven wat aan. De pompoenstukjes moeten gaar zijn en mooi gekarameliseerd.

NM.

© 2016 – 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.