In maple syrup geglaceerde spekreepjes

Vandaag 17 december is National Maple Syrup Day in de Verenigde Staten. Maple syrup of esdoornsiroop is een heel belangrijk product in de geschiedenis van het ontstaan van de Verenigde Staten, vooral dan in de noord-westelijke staten. Het wordt er trouwens nog altijd aanzien als vloeibaar goud. Nullam heeft hier al een hele reeks artikelen en recepten aan gewijd ( zie Varkenskroon met maple siroop en zwarte peper, in maple syrup geroosterde pompoenConfituur van bacon, en zo meer.

Je moet natuurlijk opletten voor de nepsiroop of diegene van mindere kwaliteit, die heel dikwijls aangelengd is. De echte kost natuurlijk iets meer, maar ze is het meer dan waard. Ik heb het geluk een goede leverancier te hebben van maple syrup, namelijk Little Charlie’s Sugarbush uit Jay Peak (Vermont). Hun maple syrup is wat wij een erkend en beschermd streekproduct noemen, dat van de hoogste kwaliteit is, want er wordt door controleorganen nauwgezet toegezien op het zeer arbeidsintensieve productieproces.

Ons recept van confituur van bacon is een groot succes en zij die deze overheerlijke confituur al gemaakt hebben blijven deze in grote hoeveelheden maken, want dit is een lekker en vooral verrassend aperitiefhapje.

Deze keer gaan we terug voor een combinatie van bacon en maple syrup, want deze smaakcombinatie is een winnend team. Je kan de sneetjes bacon bij andere aperitiefhapjes serveren of als je een aperitief op basis van bourbon of whisky geeft, zelfs in het glas. Ze zijn redelijk verslavend, want door de bereiding worden ze net als snoepjes, met zoete, zoute en gerookte accenten. Geloof me, je zal moeilijk van deze party snack kunnen blijven. En maak er zeker genoeg, want ik kan je nu al garanderen dat ze niet allemaal op tafel zullen raken. Ik spreek uit ervaring.

Wat heb je nodig?

  • ½ kilo gesneden spek (gezouten of gerookt)
  • Maple syrup
  • Bruine suiker (optioneel)

Hoe maak je het?

Verwarm de oven op 160 graden.

Giet de maple syrup in een kom en haal de sneetjes spek door de siroop. Leg de sneetjes spek op een bakplaat (eventueel op bakpapier). Strooi er eventueel wat bruine suiker over, maar dat hoeft niet echt. Het helpt vooral bij het karameliseren.

Zet de bakplaat in een voorverwarmde oven en draai halverwege om. Na 15 minuten controleer je de spek, vooral of hij al krokant genoeg is. Indien niet, laat je de bakplaat nog een paar minuutjes in de oven.

Haal de sneetjes spek van de bakplaat en laat ze afkoelen op een bord.

En nu moet je even wachten, als je kan natuurlijk. Ik was daarnet even naar de foto’s aan het kijken en ik had zin om met mijn hand door het scherm te gaan.

NM.

 

© 2016 – 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.