Madeleines met chai tea smaak

8965

Op 18 november 1922 overleed de grote Franse schrijver Marcel Proust. In de literatuur zal hij nooit vergeten worden omwille van zijn monumentaal werk ‘A la recherche du temps perdu’.  Maar ook in de culinaire wereld zal hij altijd verbonden blijven met madeleines, omdat hij de madeleines onsterfelijk en internationaal bekend heeft gemaakt.

Deze kleine lekkernijen zijn ideaal om als achterafje bij de koffie of de afternoon tea te geven, eventueel samen met een digestief. We hebben hier op Nullam al over de klassieke madeleines geschreven, deze keer gaan we madeleines maken met de smaak van kruidenthee. Ik hou nogal al van pittige gekruide thee met kardemom en we hebben deze als basis voor de mix gebruikt. Verder hebben we er nog wat kruidnagel, een kaneelstok en losse zwarte theeblaadjes aan toegevoegd. Zo krijg je een lekkere en pittige masala chai (chai mengeling).

Deze kleine luchtige cakejes zijn eigenlijk helemaal niet moeilijk te maken. Er zijn genoeg goede recepten te vinden en na een beetje experimenteren met de techniek en het aanpassen van de benodigde ingrediënten, ben je vertrokken.

Een paar tips

Als het beslag voor de madeleines klaar is, leg dan wat vershoudfolie op het oppervlak. Laat het deeg een paar uur rusten in de koelkast, liefst zelfs een hele nacht. Je kan zelfs het deeg al onmiddellijk in de vormpjes doen en zo laten rusten in de koelkast.Verwarm de oven tot de juiste temperatuur en zet er dan (rechtstreeks uit de koelkast) de bakvormen in.

Ik maak de theeblaadjes wat vochtig vooraleer ze bij het deeg te doen, zodat ze beter hun smaak afgeven, want boter heeft nogal de neiging om de blaadjes te verzegelen zodat ze hun smaak niet kunnen verspreiden over het deeg.

8955

Wat heb je nodig?

 • 125 gram boter
 • 3 eieren
 • 125 suiker
 • 125 gram bloem
 • ½ theelepel bakpoeder
 • Een snuifje zout
 • Poedersuiker voor de afwerking
 • 8 groene kardemompeultjes
 • 6 kruidnagel
 • 1 kaneelstok
 • 3 EL losse zwarte thee (Ceylon black tea of Earl Grey – zie artikel)

Hoe maak je het?

Haal de zaadjes uit de groene kardemom peultjes. Zet een pan op het vuur en doe er de kaneelstok, kruidnagel en kardemom in tot deze hun geur loslaten. Haal van het vuur en stamp deze tot een fijn poeder in een vijzel. Giet even door een fijne zeef om eventuele vezels te verwijderen. Je hebt minimum 2 tot 3 eetlepels van deze mix nodig voor deze hoeveelheid madeleines, de rest kan je bewaren tot een volgende keer.

Smelt langzaam de boter.

Klop de eieren met de suiker tot dit mengsel zeer dik en bleek is geworden en ongeveer drie keer in volume is vergroot.

Doe de overblijvende droge ingrediënten in een kom, samen met de chaikruiden. Voeg hier eerst het ei-suikermengsel en de losse zwarte theebladeren bij en vouw voorzichtig in mekaar tot dit goed gemengd is. Giet voorzichtig de gesmolten boter aan de buitenkant rond het mengsel, en meng ondereen.

Wanneer alles goed gemengd is leg je een stuk plastiekfolie over het deeg en laat deze minstens een paar uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 200 graden. Vet je madeleinevormen in met boter en doe er een genereuze lepel deeg in. Maak je geen zorgen over het mooi verspreiden van het deeg, de oven en de hitte zullen dit voor jou doen. Bak de grote madeleines ongeveer 11 tot 13 minuten en de kleintjes ongeveer 8 tot 10 minuten. Deze baktijden zijn natuurlijk afhankelijk van je oven. De madeleines moeten mooi goudbruin zijn en een beetje elastisch bij aanraking.

Haal de madeleinevorm uit de oven en haal de cakejes er voorzichtig uit. Laat ze op een rooster op kamertemperatuur afkoelen.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.