Luchtige engelencake met lemon curd, mascarpone crème en aardbeien

4853

Angel Food cake komt origineel uit Noord-Amerika en wordt zo genoemd omdat deze cake enorm luchtig en licht is. Het moest dus wel eten voor de engeltjes zijn. De tegenhanger met chocolade wordt dan weer devil’s food cake genoemd.

Dit soort cake maak je met een grote hoeveelheid eiwit en zonder rijsmiddel. Het eiwit wordt stijfgeklopt, gestabiliseerd met cream of tartar en wordt dan voorzichtig door de andere ingrediënten gemengd. Aangezien er geen gist of andere middelen gebruikt worden om het deeg te doen rijzen is het belangrijk om zo licht mogelijke bloem te gebruiken.

Angel food cake wordt normaal gebakken in een ronde hoge cakepan met een buis in het midden, om de cake zoveel mogelijk aanhechtingspunten te geven langs waar hij omhoog kan ‘kruipen’. Ik heb wel een andere cakevorm gebruikt.

De angel food cake zou ontstaan zijn in Noord-Amerika in het begin van de 19e eeuw, vermoedelijk in Pennsylvania. Vermits het maken van deze cake in die tijd geen gemakkelijke opdracht was omwille van het opkloppen van al die eiwitten, ontstond ook een zoektocht naar een middel om hieraan te verhelpen. Eens de eerste eierkloppers op de markt kwamen – zie Willis Johnson – krijgt het patent voor de eierklopper – steeg ook de populariteit van deze cake.

Ik heb voor dit recept  een licht aangepaste versie van de Angel Food cake gemaakt, afgewerkt met lemon curd, mascarpone crème en lekkere verse Belgische aardbeien uit Hoogstraten.

Vergeet niet de cake te snijden met een getand mes. De druk van een gewoon mes op de cake, drukt hem plat – net zoals bij een spons – in plaats van hem te snijden. Vandaar dat men deze cake soms ook sponscake – sponge cake – noemt.

Wat heb je nodig?

Voor de cake

 • 150 gram bloem, gezeefd
 • 250 gram suiker
 • 1 ½  cup of ongeveer 375 ml eiwit (van ongeveer 10 eieren)
 • 1 EL vers geperst citroensap
 • 1 EL cream of tartar
 • Wat zout
 • ½ EL vanilla extract (zie recept)
 • Een bakje aardbeien

5165

Voor de lemon curd

 • 3 grote eieren en 1 eierdooier
 • 200 gram suiker
 • de zeste en het sap van 4 citroenen
 • 100 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur

Voor de mascarpone crème

 • 120 gram mascarpone op kamertemperatuur
 • 125 ml room (35%)
 • 1 EL poedersuiker
 • ½ EL vanilla extract

Hoe maak je het?

We beginnen met de lemon curd en de mascarpone crème omdat je die gemakkelijk een dag op voorhand kan maken.

0065

De Lemon Curd

Zet een pan water op een middelmatig vuur en neem een stainless steel kom die er boven past. Meng de eieren, het suiker en het citroensap in de kom en zet boven de pan. Roer voortdurend met een garde tot het mengsel dik geworden is. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

Verwijder de kom van de hittebron en giet het mengsel onmiddellijk door een fijne zeef om eventuele klonters te verwijderen. Voeg de boter (die je in voordien in kleine brokjes hebt gesneden) bij het mengsel en blijf roeren met een garde tot alle boter gesmolten is. Voeg er nu de zeste bij en laat dit alles afkoelen. Doe het deksel op de gesteriliseerde bewaarpot zodat je geen velvorming krijgt (of leg er ander wat vershoudfolie over).

Je kan de lemon curd een week in de koelkast bewaren. Opmerking: Als je een ‘lichtere’ versie lemon curd wil, roer dan 120 ml opgeklopte slagroom door de lemon curd.

De Mascarpone crème

Klop de room op met de poedersuiker en het vanilla extract en voeg bij de mascarpone. Meng voorzichtig door mekaar. Je kan deze crème gemakkelijk een dag op voorhand maken en in de koelkast bewaren.

De Angel Food Cake

Zeef de bloem met ½ cup suiker in een aparte kom.

Neem een grote, propere en vetvrije pot, doe er het eiwit in en klop met een garde of met de mixer tot het begint te schuimen. Doe er het vers citroensap en de cream of tartar bij en een snuifje zout en klop verder tot je zachte pieken hebt. Voeg er geleidelijk aan de rest van de suiker bij tot je mooie, glanzende, stijve pieken hebt.

Nu komt het delicate werk: we gaan nu beetje bij beetje de bloem bovenop het stijfgeklopte eiwit zeven en er voorzichtig ondermengen. Giet het deeg in je cakevorm en ga er voorzichtig met een spatel door om eventuele grote luchtbubbels te verwijderen.

Bak gedurende 40 minuten of tot je voelt dat de cake veerkrachtig is als je er aan voelt. Laat de cake afkoelen in de vorm, liefst omgekeerd (de oorspronkelijk cake vorm had pootjes, speciaal om de vorm te kunnen omkeren na het bakken, hier moet je vooral creatief zijn).

De assemblage van de cake

Snijd de cake middendoor met een getand mes. Ik gebruik hiervoor naaigaren omdat dit veel gemakkelijker gaat dan met een mes. Haal het bovenste gedeelte er voorzichtig af en zet even opzij. Verdeel de lemon curd gelijkmatig over het onderste gedeelte van de cake. Zet nu het bovenste gedeelte er weer op.

Spatel de mascarpone crème op het bovenste gedeelte. Er mag een flinke laag op want we gaan er de aardbeien in vastzetten.

Garneer met stukken aardbei en je bent klaar. Snij voorzichtig in stukken met een getand mes.

NM.

© 2016, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.