Low and Slow spareribs met sake en sojasausglazuur

Om duimen en vingers af te likken

Varkensribben behoren tot de meest populaire barbecue items, en toch bezorgen ze vele mensen kopzorgen omdat ze niet op de juiste manier gebakken worden (lees verbrand en niet gaar). Als je een smoker hebt en je kan die gebruiken zoals het moet, is er meestal geen probleem. Maar bij een klassieke barbecue moet je leren hoe je low en slow gaat garen (de temperatuur van mijn barbecue gaat hiervoor niet boven de 120 graden). Want alleen zo krijg je malse, perfect gegaarde ribben en niet van die droge, verbrande toestanden.

Ook ik verander graag eens van smaken, dus kozen we deze keer voor een marinade op basis van sake en sojasaus. De marinade gaan we daarna inkoken tot een dikke siroop, die we als glazuur bij de afwerking gebruiken.

Serveer met gegrilde groenten en een lekkere barbecuesaus, bijvoorbeeld deze Cowboy van Brussels Ketjep. De Cowboy is het bewijs dat het niet altijd dure Amerikaanse BBQ saus moet zijn. De Cowboy is een BBQ honingsaus à la hickory met de juiste smaken en gemaakt met Belgische finesse als kers op de taart. Hickory verwijst naar een BBQ saus, waarin nogal wat rooksmaak zit.

Wat heb je nodig? Voor 4 personen

  • 1 ½ kilo spareribs
  • 3 teentjes look
  • 2 cm verse gember
  • 15 cl sake
  • 10 cl sojasaus
  • 2 EL rijstazijn (mirin)
  • 3 EL suiker

Hoe maak je het?

Plet de teentjes look en snij ze fijn. Schil het stukje gember en snij in fijne lamellen. Doe deze ingrediënten samen met de vloeibare elementen in een grote mengkom of stevige plastiekzak. Heb je geen sake, dan kan je  een droge witte wijn gebruiken. Laat de spareribs een nachtje in de koelkast rusten.

Haal de ribben uit de kom of zak en bak deze op de grill. Laat ondertussen de kookvloeistof  op een rustig vuurtje inkoken, tot een stroperige siroop.

Wanneer de ribben klaar zijn mag je de sake-sojasaus over de ribben gieten en onmiddellijk opdienen.

Serveer bij dit gerecht gegrilde groenten, zoals aubergine, afgewerkt met wat verse koriander.

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.