Lekkere Linguine met zalm en dille amandelsaus

8385

Nullam doet het in 30 minuten

Hallo…… Het is 4 uur ’s namiddags en plots komt de volgende vraag naar boven: wat ga ik vanavond klaarmaken? Ondanks al onze goede voornemens, hebben we de weekmaaltijden niet altijd even goed gepland of hebben we geen tijd gehad om de nodige shopping te doen.

We worden in onze eigen omgeving heel veel geconfronteerd met vragen voor snelle maar toch lekkere en afwisselende gerechten. Vandaar dat we een aantal artikelen op deze blog zullen wijden aan familiegerechten die voldoen aan de maximum 30 minuten limiet, met een minimum aan ingrediënten, maar die toch heel lekker zijn. Weinig ingrediënten is zeker geen synoniem voor smaakloos. Er zijn veel recepten die je kan klaarmaken met 3 of 4 ingrediënten of met wat je vind in de ijskast of proviandkast, zodat je geen extra shopping moet doen. Hopelijk vind je iets inspirerend in deze recepten die in minder dan 30 minuten klaar zijn.

Het eerste onder de dertig minuten recept is een snelle pasta met zalm schotel die zelfs klaar is in twintig minuten. Zeer eenvoudig te maken met een heerlijke symfonie van smaken: naar anijs geurende dille, frisse citroen en amandelen.

Dille heeft een anijsachtige smaak, net zoals zijn verwanten anijs en venkel. Je kan zowel de zaadjes als de naaldvormige blaadjes gebruiken. Dille is prominent aanwezig in de Scandinavische en Baltische keuken maar ook in Duitsland, Polen en Rusland. Dille kook je niet mee of meng je niet met andere kruiden omdat het dan zijn smaak verliest.

8366

Wat heb je nodig?

  • 3 zalmfilets (voor 4 personen)
  • Klein klontje boter
  • 50 gram dille
  • 50 gram witte amandelen zonder vel
  • 1 teentje knoflook
  • 4 EL olijfolie
  • zeste van 1 citroen
  • sap van 1 citroen
  • linguine

Hoe maak je het?

Kruid de zalm met peper en zout, leg er eventueel een klein klontje boter op of giet er een fijn straaltje olijfolie over en bedek de filets losjes met aluminiumfolie. Leg ze op een bakplaat en bak in de oven op 180° Celsius gedurende ongeveer 12 tot 15 minuten, afhankelijk van de dikte van de filets. Haal uit de oven en verwijder het vel. Brokkel de zalm in stukken en zet even opzij.

Doe de dille, amandelen, knoflook en olijfolie in een keukenrobot of blender en pureer tot je een gladde, smeuïge massa hebt. Wil je een iets grovere consistentie of heb je geen keukenrobot, dan kan je gewoon alles met de hand fijnhakken. Voeg er  nu de zeste van de citroen en het citroensap bij, en meng goed dooreen. Proef en kruid bij indien nodig.

Kook de linguine volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hou een aantal lepels kookvocht over vooraleer je de pasta afgiet.

Doe de pasta in een grote kom, meng er het dille-amandelmengsel onder door, doe er wat van het kookvocht bij en werk af met de stukjes zalm.

NM.

© 2017, Nullam Microwaveum. All rights reserved. Unauthorized use and/or duplication of this material without express and written permission from this blog’s author and/or owner is strictly prohibited. Excerpts and links may be used, provided that full and clear credit is given to Nullam Microwaveum and www.nullammicrowaveum.com with appropriate and specific direction to the original content.